Una alternativa a la festa de l’“Associa’t” teixida col·lectivament

10/08/2020 - 10:15 h

Associacionisme. Durant la Mercè es desenvoluparan un seguit d’activitats de visibilització i sensibilització dels valors transformadors del teixit comunitari.

El mes de maig vam haver d’anunciar la cancel·lació de la festa de l’“Associa’t” 2020 a plaça de Catalunya a causa de la crisi sanitària derivada de la #Covid19

Malgrat que l’equip de l’“Associa’t” ha estat treballant en l’organització de la festa des del gener, després d’haver celebrat una primera trobada de sinergies a principis de març amb la participació de prop de quaranta entitats i d’haver obert el període d’inscripcions en què es van registrar 117 propostes d’activitats per a la festa, entre dansa, tallers, concerts, ràdio, cafeteries, etc., l’evolució de la pandèmia, i les mesures de protecció que requeria, ens va portar a prendre la trista decisió de suspendre la festa tal com la coneixíem.

Tot i la complexa situació i les dificultats que teníem per endavant, l’Ajuntament i les entitats ens vam comprometre a construir una alternativa a la festa que ens permetés visibilitzar la tasca del moviment associatiu i que fes difusió dels valors que emanen d’aquest ampli ventall d’entitats que donen vida i transformen la ciutat de Barcelona.

Després de diverses trobades, el 25 de juny vam fer una gran trobada amb la participació de més de cinquanta entitats amb el regidor Marc Serra, l’equip d’Acció Comunitària i l’“Associa’t”, per obrir un espai de diàleg sobre la situació actual, relacionada amb la festa de l’“Associa’t”.

Les conclusions del procés de replantejament han portat a subratllar la importància del missatge col·lectiu com a teixit, i a pensar en la col·laboració en un esforç conjunt de comunicació. D’aquesta manera, l’“Associa’t” planteja per a la tardor del 2020 vehicular una sèrie d’accions associatives, de comunicació i sensibilització:

Ràdio Associa’t:

Les ràdios associatives continuaran desplegant a les ones la seva energia comunitària durant els dies 24, 25, -26 i 27 (dates de la Mercè) amb programes especials de dues hores, en què s’entrevistaran entitats, protagonistes dels projectes associatius, i es connectarà en directe amb espais singulars de les festes de la ciutat.

Espot audiovisual sobre el teixit associatiu:

Volem fer arribar aquest missatge a tots els racons de la ciutat: Associar-te et canvia la vida! i per això estem rodant un espot en què donem valor a l’acció associativa i comunitària, i animem a fer el pas de l’individual al col·lectiu. Volem aconseguir que l’espot es mogui per tots els canals possibles. Col·laboreu-hi!

Off Associa’t:

La força de les entitats es transforma, però està intacta. Des de l’“Associa’t” enguany no podem coorganitzar, però sí donar visibilitat a les entitats que fan activitats autogestionades.

Campanya de comunicació coordinada amb el teixit associatiu:

Volem donar tota la visibilitat possible al missatge que el teixit associatiu és clau per a la ciutat, i que les entitats animen a la participació. Per això ens organitzarem per ser el màxim d’entitats i persones possibles donant força a una campanya de comunicació conjunta.

En Comunitat Decidim

Finalment, totes aquestes iniciatives han estat vehiculades a través de la nova eina digital de què s’ha dotat l’acció comunitària de la ciutat: https://encomunitat.decidim.barcelona/. Des de l’“Associa’t” estem impulsant i dinamitzem aquesta plataforma digital de participació feta amb programari lliure. Es tracta d’un espai virtual de trobada i debat que encara està en fase beta, però que en els mesos vinents anirà prenent més protagonisme, i us animem a participar-hi.