Energies Comunitàries. Quatre anys teixint comunitats a Barcelona

Acció comunitària. Energies Comunitàries és una proposta que pretén connectar, visibilitzar i generar coneixement sobre els projectes comunitaris de la ciutat per aconseguir una ciutat més justa i democràtica.

El projecte Energies Comunitàries compleix quatre anys amb un balanç positiu. Un projecte impulsat per Acció Comunitària de l'Ajuntament de Barcelona que pretén donar a conèixer, reconèixer i enfortir a la gran diversitat de projectes i agents comunitaris que volen fer de Barcelona una ciutat més justa i democràtica.

En 4 anys, les energies comunitàries de Barcelona han celebrat 6 trobades en 8 barris diferents; han comptat amb 4 tipus d’agents comunitaris i 109 coproductores; han organitzat 90 activitats en 14 formats diferents per tractar 41 temes i han rebut prop de 1.500 participants que han puntuat el resultat amb un 9’6.

Les energies han permès mostrar la vitalitat i riquesa d’accions que existeixen arreu del territori on s’han realitzat les trobades d’Energies Comunitàries amb quatre districtes implicats (Sant Andreu, Sant Martí, Horta-Guinardó i Nou Barris) i sis punts de trobada (Centres Cívics de Navas i Besòs, Casal d’Entitats Mas Guinardó, Espai Jove les Basses, La Verneda i la Pau i Baró de Viver, el Bon Pastor i la Trinitat Vella).

En aquests espais més de 3.000 participants han donat lloc a conferències, diàlegs, tallers, espais d’intercanvi, debats, dinars populars, rutes, mapatges, espectacles… activitats amb un elevat grau d’acceptació i un 96% de satisfacció. Tota aquesta informació s’ha recopilat en una infografia resum del període 2016-2019 que es pot descarregar en aquest enllaç.

Veïnatge apoderat per a una societat millor

Les energies comunitàries som totes aquelles persones i col·lectius que volem aportar el nostre granet de sorra per transformar, enfortir i apoderar la comunitat. Des de la creativitat i la innovació construïm un moment d’experimentació col·lectiu. Generem sinèrgies que potenciïn les diferents formes de fer acció comunitària a la ciutat.

Les persones participants a les Trobades d’Energies Comunitàries destaquen sobretot diversos elements clau del projecte:

  • Compleix la funció de visibilitzar, donar a conèixer, explicar i debatre la feina comunitària que es fa en el territori.
  • Ajuda a teixir més xarxa i generar sinèrgies i noves aliances entre participants. Construïm coses junts/es més enllà del que fem en els nostres territoris.
  • Les trobades serveixen de font d’inspiració i aprenentatge d’altres experiències que després es poden aplicar a altres barris. Un bon exemple d’això seria l’experiència “Vecina baja tu silla”, una ocupació de l’espai públic per fer diàlegs de dones i parlar en clau de feminisme que ha tingut un ampli ressò a mitjans.
  • Permet generar espais d’acollida per a persones emprenedores nouvingudes que tenen un espai on desenvolupar el seu projecte independentment de la seva situació. Els tallers de costura il·lustren aquesta idea.

El web d’Energies Comunitàries, un recurs a l’abast de tothom

Fruit d’aquesta experiència acumulada Energies Comunitàries ha generat materials i recursos que ara ja poden consultar-se en el nou espai d’Energies Comunitàries al web d’Acció Comunitària. Hi podreu trobar informació sobre el projecte, els continguts i materials de les diferents trobades, material multimèdia… en total més de 68 vídeos publicats.

Les edicions de la Trobada d’Energies Comunitàries com a eix vertebrador de l’acció comunitària

Per tal d’enfortir els projectes comunitaris de la ciutat i generar-ne de nous, afavorint-ne la seva articulació i promocionant el valor de la seva tasca per al bé comú, va sorgir la iniciativa de les trobades d’Energies Comunitàries. Com ja hem apuntat anteriorment, en aquests quatre anys s’han produït 6 trobades:

6a edició (març 2019). S’ha dut a terme als barris que conformen la franja Besòs de Sant Andreu, a El Bon Pastor, Baró de Viver i La Trinitat Vella, del 21 al 30 de març. El tema central ha estat el paper dels equipaments de proximitat com a motor de l’acció comunitària, des de l’educació i la cultura, contra l’exclusió i per la cohesió social de la societat diversa.

5a edició (juny 2018). Va tenir lloc a La Verneda i la Pau del 28 de maig al 3 de juny. El tema principal va ser la visibilització del moviment comunitari del territori i les iniciatives que van sorgir del procés de creació amb el veïnatge de La Verneda i la Pau.

4a edició (novembre 2017).  Del 9 al 10 de novembre de 2017 a l’Espai Jove Les Basses. En aquesta trobada es va fer debat públic i metodològic, grups de treball i un espai per debatre la creació d’un laboratori de comunicació comunitària, entre d’altres.

3a edició (maig 2017).  Del 18 al 20 de maig de 2017 al Centre Cívic Besòs amb multitud de propostes: Workshop de Community Organizing amb professionals vinguts del nord i l’est d’Europa i el nord d’Amèrica, un taller de Dones, dansa i apoderament a través del BootyDance, el mapatge continu de projectes comunitaris i entitats a la zona Chill Out, un espai de ludoteca infantil per a fer gaudir els més petits o el Fòrum Ciutadà per compartir les experiències de l’organització comunitària amb el veïnatge del barri del Besòs.

2a edició (febrer 2017). El 22 de febrer al Casal d’Entitats Mas Guinardó. Va suposar  el tret de sortida d’aquest procés amb l’impuls d’espais d’aprenentatge, construcció metodològica i reflexió per aprofundir i compartir en què i com fem acció comunitària

1a edició (novembre 2016). Del 10 al 12 de novembre de 2017 al centre Cívic Navas. Una vintena d’equipaments públics i entitats compartint experiències que transformen la ciutat vinculades al treball comunitari, la cohesió social i la inclusió.