Barcelona celebra la Setmana Sense Soroll

Del 24 al 30 d'abril, la ciutat acull tallers, rutes i experiències sensorials per sensibilitzar sobre la contaminació acústica i fomentar la salut auditiva de la ciutadania.

Barcelona celebra la Setmana sense soroll
11/04/2025 - 15:03 h - Medi ambient i sostenibilitat

El trànsit intens, les obres constants i l’activitat nocturna són alguns dels principals responsables de la contaminació acústica a la ciutat. Un excés de soroll que s’ha convertit en una font constant de malestar per les i els ciutadans, especialment en zones amb alta densitat de població. L’últim dimecres d’abril se celebra el Dia Internacional Sense Soroll que, precisament, pretén advertir sobre la necessitat de promoure la preservació d’un ambient acústic saludable i protegir la bona salut auditiva

Aquesta diada ve acompanyada de tot un seguit d’activitats en el marc de la Setmana Sense Soroll, que tenen per objectiu la conscienciació de la ciutadania sobre la problemàtica de la contaminació acústica i cerca difondre les mesures i iniciatives que ja es duen a terme per prevenir l’excés de soroll. Així, del 24 al 30 d’abril s’ofereixen diverses activitats educatives a la ciutat de Barcelona dirigides a la població, la comunitat educativa i altres organitzacions per tal de promoure un ambient acústic saludable.

Quin soroll fem a Barcelona?

D’una banda, el Departament d’Avaluació i Gestió Ambiental de la Gerència de Serveis Urbans i Manteniment de l’Espai Públic organitza Quin soroll fem a Barcelona?, una activitat dirigida a tots els públics i que té per objectiu sensibilitzar a la població de com pot afectar el soroll que es pateix de forma diària. A través de l’experimentació i la manipulació de diferents recursos, els participants s’establiran en diversos punts per realitzar mesuraments amb un sonòmetre per tal de comparar l’impacte acústic d’una zona amb trànsit elevat de vehicles i un espai tranquil. 

Amb aquests registres fets els assistents identificaran la font i classificaran els resultats segons l’escala de decibels, col·locant uns gomets en un mapa gegant per determinar les zones de més i menys impacte sonor. Quin soroll fem a Barcelona? comptarà amb el suport expert d’educadors ambientals que explicaran els efectes específics del soroll sobre la salut i conduiran als participants a través del mapa acústic del municipi. Si voleu descobrir el mapa del soroll barceloní i trobar mesures per reduir l’impacte dels alts decibels, us podeu inscriure enviant un correu electrònic a qualitatambiental@bcn.cat

Aquests seran els horaris de l’activitat:

  • Dilluns 28 d’abril a partir de les 11.00 h – Plaça de Sants (Sants) i Plaça Poeta Boscà (Ciutat Vella).
  • Dimarts 29 d’abril a partir de les 11.00 h – Carrer Viladomat, 1 (Eixample) i Plaça Lesseps (Gràcia).
  • Dimecres 30 d’abril a partir de les 11.00 h – Plaça Mercat del Clot (Sant Martí) i Plaça Pastrana (Horta-Guinardó).

Tallers, rutes i experiències per una Setmana Sense Soroll

A més, per celebrar la Setmana Sense Soroll també s’oferiran tallers, rutes, experiències sensorials i projeccions a càrrec de la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB) per acostar a tots els públics el concepte de paisatge sonor i fer visible l’impacte que té el soroll en la vida quotidiana. Del 24 al 30 d’abril podreu gaudir d’activitats com Tanca els ulls i escolta o Sonàrium, el viatge dels sentits, pensades per sensibilitzar la ciutadania sobre la contaminació acústica i proporcionar coneixements i eines per actuar davant aquesta problemàtica. Podeu consultar-ne els detalls al programa digital.

Una setmana dedicada a la salut auditiva i a la conscienciació sobre la contaminació acústica que es transforma en una oportunitat immillorable per reflexionar sobre l’impacte del soroll en qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes. Alhora, posa sobre la taula la necessitat innegable de protegir l’entorn acústic per viure en un ambient més harmònic i sostenible.