Barcelona, considerada la vuitena millor ciutat del món

La consultora Resonance situa Barcelona a la 8ª posició en el seu rànquing The World’s Best Cities 2021, on Londres s’erigeix com la millor ciutat del món per viure, treballar, invertir i visitar.

..
02/12/2020 - 12:45 h

‘Barcelona és la ciutat europea gairebé ideal’. Així la defineix la consultora nord-americana Resonance en el seu informe anual The World’s Best Cities 2021, que analitza la marca global de més de 200 ciutats de més d’un milió d’habitants. No és la primera vegada que Barcelona apareix en aquest rànquing però enguany té un valor encara més especial, ja que s’han tingut en compte nous factors relacionats amb l’impacte de la pandèmia Covid-19. Així doncs, la imatge de Barcelona no s’ha vist perjudicada en aquestes circumstàncies i la capital catalana ha aconseguit situar-se com la vuitena millor ciutat del món, per davant de capitals europees tan importants com Amsterdam, Roma i Berlín, i només per darrera de Londres, Nova York, París, Moscou, Tòquio, Dubai i Singapur, que encapçalen el rànquing. Per la seva banda, Los Angeles, novena, i Madrid, desena, tanquen el Top 10 de l’edició d’enguany.

Vida nocturna i identitat cultural

Barcelona aconsegueix la vuitena posició gràcies a diferents factors. La seva ubicació, al costat del mar i amb muntanya, icònics monuments arquitectònics, bon clima i barris amb caràcter propi,  la situa com la 10ª millor ciutat del món en aquesta categoria. Però sobresurt especialment en Vida nocturna, on gràcies a les opinions compartides al portal TripAdvisor, Barcelona puja fins a la tercera millor ciutat del món. És evident que la Covid-19 pot canviar aquestes valoracions, donades les restriccions a l’oci nocturn imposades per reduir el risc de contagi que han alterat l’oferta nocturna de la ciutat. S’ha de tenir en compte, però, que el rànquing de Resonance ha pres les valoracions dels usuaris per a reflectir la performance de les ciutats en algunes categories abans de l’impacte de la pandèmia. En aquest sentit, Barcelona també destaca com a 5ª millor ciutat del món quant a volum d’opinions a TripAdvisor, una mostra de l’interès que generava la nostra ciutat pre-Covid-19 i que haurem de seguir els propers mesos.

Dades estadístiques i opinions

El rànquing de Resonance empra una metodologia única que barreja dades estadístiques i altres generades pels usuaris a través de les esmentades opinions a TripAdvisor i també hashtags a Instagram o check-ins a Facebook. D’aquesta manera, aconsegueixen una visió de 360º de cada ciutat que resulta en una anàlisi de la seva marca global. Per elaborar el rànquing, s’analitzen fins a 25 indicadors en sis categories principals:

  • Ubicació, on es tenen en compte l’entorn natural, els monuments, els parcs, els voltants, el clima (dies de sol), la seguretat… i, enguany, també el nombre de contagis de Covid-19 per milió d’habitants (a data 31 de juliol 2020). Recordem que Barcelona és considerada la 10ª millor ciutat del món en aquesta categoria.
  • Producte, aquí es valoren les infraestructures, les connexions aèries, els museus, les universitats, els centres de convencions…
  • Persones, on entra en joc la diversitat de la població de la ciutat a partir d’indicadors com el percentatge de residents nascuts a l’estranger i el nivell educatiu dels ciutadans.
  • Prosperitat, per avaluar la riquesa d’una ciutat, Resonance té en compte diferents indicadors com el nombre de grans fortunes, el PIB per càpita i, aquesta edició, l’índex Gini que valora la distribució de la riquesa entre la població i la taxa d’atur.
  • Programació, aquesta categoria inclou factors basats en les opinions dels usuaris recollides a TripAdvisor, com el nombre d’espectacles culturals recomanats, la vida nocturna, l’oferta gastronòmica i l’oferta comercial.
  • Promoció, per acabar, el rànquing The World’s Best Cities també valora la promoció de la ciutat i la seva capacitat d’escriure el seu propi relat, sobretot, en l’entorn online. Les cerques a Google, els hashtags a Instagram i el volum d’opinions compartides a TripAdvisor són alguns dels factors que es tenen en compte en aquesta categoria.

Londres, la ciutat número 1 del món

Aquesta és la sisena edició del rànquing The World’s Best Cities. Amb aquesta trajectòria, Resonance estableix els dos principals atributs per atreure talent i visitants: prosperitat i oportunitat. En ambdós, sobresurt Londres, que assoleix el primer lloc al rànquing 2021. La ciutat britànica destaca especialment en la categoria de promoció i també de programació, on baixa una posició respecte a l’any passat a favor de Nova York. És evident que, com Barcelona i la resta de ciutat avaluades, Londres també està patint per la manca d’activitat a restaurants, teatres i demés negocis que formen l’oferta cultural i d’oci de la ciutat per culpa de la pandèmia. Aquest canvi de paradigma segur que es notarà en el rànquing del proper any, com també l’efecte del Brexit. Si hi ha una categoria on Londres ha de millorar és l’índex Gini que avalua la distribució de la riquesa. I és que la capital britànica se situa el lloc 149 de 263 ciutats, cosa que reflecteix la gran desigualtat que existeix actualment entre rics i pobres. Ho canviarà el Brexit? O s’accentuarà encara més? Haurem d’esperar l’any vinent per saber la resposta.