“El mar comença aquí”, una campanya per conscienciar sobre gestos ben quotidians

La campanya vol conscienciar la ciutadania del fet que els residus que s'aboquen als embornals de les clavegueres arriben directament al mar i provoquen tota mena d’efectes nocius en la flora i la fauna marina

22/11/2020 - 00:12 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

El mar no comença on entra en contacte amb la sorra, sinó que comença molt abans. Aquesta és la idea central la campanya “Aquí comença el mar”, basada en la instal·lació en alguns embornals de la ciutat de plaques informatives amb un missatge clar i inequívoc: “Aquí comença el mar. No hi llencis res”.

La campanya anirà acompanyada d’informadors al costat dels embornals i amb una activitat pedagògica adreçada als centres escolars per tal de treballar la fauna marina i entendre l’impacte de les rutines humanes en la conservació del medi marí.

Aquesta campanya s’emmarca en la
Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020 
que se celebra del 21 al 29 de novembre

Durant la temporada de bany del 2020, les embarcacions de recollida de residus flotants a les aigües del litoral barceloní van recollir un total 20 metres cúbics de residus. Al mar s’hi han trobat residus de tot tipus, per exemple, vidres, llaunes, plàstics, fustes, olis i greixos. També s’han retirat de la sorra de la platja un total de 381.640 quilograms de residus, 65.000 quilograms més que el 2019. Són xifres molt preocupants i, per això, és important reflexionar-hi.

Autòpsia de residus 

Durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2020, a més dels residus que arriben al mar, també es vol posar el focus en la necessitat de continuar treballant per al residu zero, és a dir, per no generar residus i per prevenir i separar els residus que sí que generem.

Quins residus podem trobar dins una bossa de rebuig? Tots són residus que no es poden reciclar ni reutilitzar? Carlota Bruna, Ada Parellada i Francesc Mauri han fet l’autòpsia d’una bossa de la fracció de rebuig per convidar a reflexionar sobre la necessitat i urgència que tenim com a societat de generar menys residus i poder reconvertir en recursos aquells que generem.

Webinar “Barcelona, Residu Zero: actuem contra l’emergència climàtica a través de la prevenció, el reciclatge i l’economia circular”

Taula rodona en línia on conversarem amb diferents agents de la ciutat sobre l’impacte dels residus, i compartirem els avenços i els reptes de l’Estratègia Residu Zero com a eina indispensable per contribuir a l’ús eficient dels recursos i a la reducció de les emissions.

Dijous 26 de novembre, a partir de les 16.30 h.

El webinar compta amb la intervenció d’Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica que ens parlarà de l’Estratègia Residu Zero de la ciutat i dels nous models de recollida de residus en el context de la Declaració d’emergència climàtica.

També participen en la taula rodona Rosa García, directora general de la Fundació Rezero, Núria Nubiola, fundadora de l’empresa de moda circular Back to Eco – Infinit Denim; i Laura Talens, investigadora de l’ICTA-UAB especialitzada en gestió de recursos per a una economia circular. El periodista i activista climàtic Bruno Sokolowicz moderarà la sessió.

El webinar és obert a tothom i es podrà seguir en ‘streaming‘ a través del canal de Youtube de l’Ajuntament de Barcelona.

Una setmana d’activitats per a la reflexió

La Setmana Europea de Prevenció de Residus és una iniciativa internacional que té com a objectiu principal sensibilitzar la població sobre la prevenció de residus i fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu dels territoris europeus. Enguany el tema de la iniciativa són els residus invisibles.