Els fets delictius a la ciutat continuen per sota dels nivells d’abans de la pandèmia

La Junta Local de Seguretat de Barcelona ha presentat els indicadors de l’any 2021 i l’estratègia conjunta per als propers mesos.

..
04/02/2022 - 14:42 h - Seguretat i prevenció Ajuntament de Barcelona

Els eixos prioritaris de seguretat per als propers mesos són la reducció de la multireincidència, el reforç de la lluita contra les violències masclistes i la millora de l’assistència i la protecció dels menors, la gent gran i les persones sense llar.

Lluita contra les violències masclistes

Les agressions i els abusos sexuals durant l’any 2021 van pujar un 13% respecte al 2019 i un 36% respecte al 2020. Amb l’objectiu de combatre aquestes situacions, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra han acordat treballar en un protocol conjunt que millori la coordinació i l’atenció a les dones i als infants que pateixen violències masclistes.

Aquesta mesura s’afegeix a les eines i els recursos per reforçar la lluita contra aquest tipus de violència que s’han posat en marxa en els darrers mesos, com els següents:

  • La creació d’un servei específic de la Guàrdia Urbana per prevenir i detectar situacions de risc.
  • La implementació d’una guia d’indicadors de possibles casos de violències en l’àmbit de la llar per a les patrulles.
  • La creació d’un referent de violències masclistes a cada districte de la ciutat per fer un seguiment més detallat i personalitzat dels casos.

Altres indicadors de seguretat de l’any 2021

L’activitat policial a l’espai públic s’ha intensificat per garantir el compliment de les restriccions relacionades amb la prevenció de contagis de la covid-19. Durant el 2012 s’han desallotjat 551.770 persones de la via pública i s’han tramitat 2.173 denúncies a establiments per incompliment de l’horari, 23.177 per incompliment de la restricció nocturna i 2.920 per consum compartit de begudes alcohòliques.

Els delictes contra el patrimoni suposen el 87% del total de fets delictius i, d’aquests delictes, els més nombrosos són els furts (43%) i les estafes (14%). Els robatoris amb violència cauen un 28,4% respecte al 2019 però pugen un 13,5% respecte al 2020.

Nou model de policia de proximitat

A més, per millorar la prevenció de situacions de risc, durant el 2021 també s’ha desplegat un nou model de policia de proximitat als barris. L’objectiu és abordar de manera més eficient els estadis inicials dels conflictes per buscar solucions i evitar que sorgeixin situacions més greus, enfocant la intervenció policial de manera preventiva. A més de millorar l’eficàcia policial, es busca aplicar solucions sostingudes en el temps i que actuïn a l’arrel dels conflictes.

Les sessions ordinàries de la Junta Local de Seguretat són trimestrals i hi participen l’Àrea Municipal de Seguretat i Prevenció, el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, la Guàrdia Urbana de Barcelona i els Mossos d’Esquadra.

.. ..

Més informació

Notícies relacionades