Foodback, el Centre d’Aprofitament Alimentari de Mercabarna, menció especial als Milan Pact Awards
Dos anys després de la seva inauguració, Foodback ha recuperat més de 800 tones de fruites i hortalisses d’excedents dels majoristes de Mercabarna que s’han distribuït a través del Banc dels Aliments.
El passat 15 d’octubre, en el marc del 9è MUFPP Global Forum celebrat a Milà, es va atorgar una menció especial al projecte Foodback entre les més de 300 polítiques presentades per 172 ciutats de 62 països diferents, un reconeixement a les polítiques alimentàries impulsades des de l’Ajuntament de Barcelona. El projecte Foodback de Mercabarna es va endur una menció especial, recollida per Pablo Vilanova, director de Mercabarna.
Foodback és un projecte pioner de bioeconomia circular per gestionar excedents alimentaris als mercats a l’engròs d’Espanya, amb el qual es dona una segona vida a les fruites i hortalisses excedentàries. Es tracta d’un pas endavant en el compromís de Mercabarna amb la lluita contra el malbaratament alimentari i tres emergències: la climàtica, la social i l’econòmica. De fet, es calcula que el sector alimentari emet un terç dels gasos amb efecte d’hivernacle i el malbaratament n’és un dels principals factors.
Tres anys d’aprofitament alimentari
El centre es va inaugurar el 2022 amb l’objectiu de duplicar l’aprofitament alimentari en cinc anys, passant de les 1.000-1.500 tones de productes recuperats el 2021 a les 3.000 tones el 2026. Dos anys després, segons dades del 2024, s’han recuperat 837 tones de fruites i hortalisses, aportades per 92 empreses a l’engròs de Mercabarna, que s’han distribuït a través de 305 associacions de la xarxa del Banc dels Aliments i que han arribat a 116.077 persones en situació de vulnerabilitat. A més, 8,5 tones d’aliments s’han destinat a l’elaboració de 14.196 unitats de cremes, melmelades i sucs que s’han distribuït a través de la mateixa xarxa.
Els excedents de fruites i hortalisses dels majoristes es recullen en una nau de 900 metres quadrats, on es fa el triatge de les fruites i hortalisses aportades pels operadors de Mercabarna, i se separen aquelles a les quals se’ls pot donar una segona vida de les que van al punt verd com a matèria orgànica. El triatge el duen a terme persones empleades a través de la Fundació Formació Treball, que promou la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat. El Banc dels Aliments coordina la instal·lació i organitza la distribució per l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
En el projecte també col·laboren l’Associació d’Empreses Majoristes de Mercabarna (ASSOCOME); Càritas Diocesana de Barcelona; Creu Roja Catalunya; el projecte Alimenta, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona; el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat; la Fundació ”la Caixa” i les 600 empreses de Mercabarna que aporten els aliments excedentaris.