Platges de qualitat: en marxa la 13a edició de neteja del fons marí de Barcelona

..
02/08/2021 - 11:05 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

Un total de 97 platges catalanes tenen el distintiu de qualitat Bandera Blava, un distintiu que reconeix internacionalment la qualitat d’aquests espais. De les 97, 31 són de Barcelona, i gran part del mèrit que ha portat a aconseguir aquest objectiu és la campanya de neteja del fons marí de les platges de Barcelona, que enguany celebra la seva 13a edició. Aquesta acció està organitzada per la Guàrdia Urbana de Barcelona i subvencionada pel Comissionat Agenda 2030 per complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Aquesta campanya, segons explica Israel, agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona, pretén recollir entre 550 kg i una tona de residus dels espigons de Bogatell, el de la Mar Bella i el de Bac de Roda, tot depenent de l’estat de la mar, tal com apunta l’agent. Precisament, l’espigó de Bac de Roda és un dels punts negres de residus llançats a la mar. 

La neteja es fa en dues tongades: la primera a l’inici de la temporada de platges i la segona entre mitjans i finals de setembre quan ja s’acaba l’època de bany. Dels espigons es netejaran els laterals, el fons marí i la part superior, on a vegades seu la gent a prendre quelcom.

Entre els objectes que es recuperen durant la neteja hi ha majoritàriament tovalloletes, llaunes, ampolles de vidre i burilles de tabac. Les tovalloletes són el principal agent contaminant del fons marí i la seva acumulació és una gran amenaça per a les espècies marines. 

La importància de cuidar els mars i els oceans

L’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible representa el compromís internacional per fer front als reptes socials, econòmics i mediambientals de la globalització, posant al centre a les persones, el planeta, la prosperitat i la pau. Aquesta agenda consta de 17 objectius i el número 14 és el que afecta els nostres mars. 

Els mars es veuen afectats per greus problemes; sobretot per la contaminació i l’acidificació de les aigües marines. Ambdós representen una gran complicació per preservar la vida en aquest medi. Aquest objectiu pretén protegir i gestionar de forma sostenible els ecosistemes marins i costaners, amb la perspectiva de conservar almenys el 10% de totes aquestes àrees.

Es tracta també de poder preservar la pesca, que és una activitat econòmica important per a moltes zones costaneres, però regulada amb criteris de sostenibilitat, vetllant especialment per la pesca artesanal. Cuidem els mars per no deixar de gaudir-los mai!