Treballem per que s’impulsin col·laboracions publicoprivades més sostenibles

El fòrum, que ha durat tres dies i s’ha organitzat amb la col·laboració de l’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona, ha comptat amb ponències, xerrades i tres visites presencials. Tot ha girat al voltant de tres elements fonamentals: infraestructures sostenibles, col·laboracions publicoprivades i priorització de les persones.

..
06/05/2022 - 14:08 h - Ajuntament Ajuntament de Barcelona

Aquesta setmana s’ha celebrat a Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament de la capital, el 6è Fòrum Internacional de col·laboracions publicoprivades (PPP per les seves sigles en anglès Public – Private Partnership) que ha reunit representants dels governs, dels sector privat i  les organitzacions de la societat civil per debatre sobre “El paper de les associacions publicoprivades que prioritzen a les persones per als Objectius de Desenvolupament Sostenible a l’hora de proporcionar una infraestructura sostenible per accelerar la implementació de l’Agenda 2030”.

El ‘PPP for Cities’ de l’IESE, és un projecte que investiga i assessora les administracions en la planificació gestió i desenvolupament de projectes de col·laboració publicoprivada per transformar les ciutats, ha estat l’encarregat d’organitzar les jornades, juntament amb l’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona i sota la tutela del professor Joan Enric Ricart i de la directora executiva de ‘PPP for Cities’, Alicia Plana.

Tres elements fonamentals

En l’acte d’obertura de les jornades,  els responsables de les institucions organitzadores van coincidir en la importància dels tres elements fonamentals del fòrum: infraestructures sostenibles, col·laboracions publicoprivades i priorització de les persones. A la sessió inaugural hi va participar la tinent d’alcalde de Barcelona Laia Bonet que va posar en relleu la importància del tercer element fonamental: “Tenim la responsabilitat de situar les persones al davant i al centre de les nostres polítiques i models de negoci”. En la mateixa línia, Bonet va afirmar que les institucions publicoprivades són una manera d’aconseguir aquest objectiu: “La pandèmia ha demostrat aquesta capacitat transformadora”, va indicar fent referència a la col·laboració dels sectors públics i privats durant la crisi sanitària. El comissionat de l’Agenda 2030 Miquel Rodríguez també ha participat d’aquestes jornades com a representant del consistori de Barcelona.

Les jornades s’han celebrat durant tres dies on s’han dut a terme dues dotzenes de sessions sobre temes com el canvi climàtic, l’economia circular, la transformació digital, les finances sostenibles, la compra verda i l’economia blava, i com es poden abordar aquestes qüestions a través d’associacions publicoprivades que prioritzen les persones. Les jornades han prioritzat la pràctica a través d’estudis de casos d’arreu del món que aspiren a complir els ODS de l’ONU i els principis ambiental, socials i de governança (ESG). Aquestes sigles fan referència a les paraules angleses ‘Enviromental Social Governance’, que es podrien traduir per Inversió Socialment Responsable.

Visites a empreses

A més de les sessions ordinàries, l’Ajuntament de Barcelona va organitzar aquest dijous 5 de  maig tres visites que van permetre conèixer les aplicacions i els projectes d’infraestructures en funcionament a l’àrea de Barcelona. Les visites que es van realitzar  eren a Districlima, la xarxa de calefacció i refrigeració urbana, a la xarxa de transport públic TRAM i a TERSA, la planta de gestió de residus i energies renovables.