Un espectacle ple d’inspiració, improvisació i molts riures per donar la benvinguda al curs
Prop de 200 persones de 32 centres educatius van omplir el Saló de Cent a l’acte de benvinguda del curs 2024-2025 d’Escoles + Sostenibles, el primer del nou Compromís ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034.
El passat 8 de novembre es va celebrar l’Acte de benvinguda del 24è curs d’ Escoles + Sostenibles, l’esdeveniment on s’inaugura el nou curs escolar. Els convidats i protagonistes de l’acte van ser els 32 centres educatius que s’incorporen a la xarxa d’Escoles + Sostenibles – en total, la formen 396 centres-, així com els 10 centres que comencen un projecte triennal (projecte de sostenibilitat amb durada de 3 anys) i els 13 que el renoven.
L’expectació i la il·lusió eren màximes, el Saló de Cent estava ple de gom a gom, i no era per menys: es tractava del primer acte de benvinguda sota el nou Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034, que incorpora el treball per reptes de ciutat. Enguany es prioritzen la descarbonització i l’estalvi d’aigua.
L’acte va començar amb la intervenció de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, qui va encoratjar tots els nens, nenes i joves a “continuar fent accions per poder viure en una ciutat més sostenible; de vegades poden semblar petits gestos, però, si les feu vosaltres i les fem tots junts, es converteixen en grans canvis”. Collboni també va agrair la tasca de l’alumnat, els docents, les famílies i l’equip d’Escoles + Sostenibles, i els va convidar a “convèncer els que encara no estan convençuts. Tot el que feu i aprengueu, compartiu-ho amb tothom”.
Com en ocasions anteriors, la celebració va ser dinamitzada per l’actriu Elsa Lluch, que va interpretar una periodista amb la missió d’escriure una crònica sobre el passat, el present i el futur de la xarxa d’Escoles + Sostenibles, coincidint amb el llançament del nou compromís per una Barcelona + Sostenible, aquest curs. La periodista, però, en un moment de la redacció de la crònica es va quedar en blanc i no sabia com continuar. Llavors va aparèixer la Karla, la seva inspiració (interpretada per l’actriu Carla Ramos), un personatge que va encoratjar l’audiència amb diverses dinàmiques d’improvisació que van culminar en un espectacle musical amb una mescla d’estils, deixant el públic sense alè.
Durant la celebració, els centres educatius van tenir un espai per explicar les seves experiències i inquietuds. L’alumnat de l’Institut Escola Tres Fonts de Les Corts va destacar les seves accions per reaprofitar les aigües del menjador, el compostador de cucs de terra i la reducció de residus. Entre les fites de futur, volen “crear l’hort escolar, aconseguir que tothom porti embolcalls sostenibles i conscienciar més els companys i companyes per cuidar millor l’entorn”, va explicar una representació de l’alumnat.
Les Escoles Bressol Municipals també van tenir una significativa representació. Tamar Rodríguez, directora de l’EBM El Petit Príncep, va afirmar que volen “posar fil a l’agulla al compostatge i la renaturalització del nostre jardí. Estem en marxa, però en volem més! I esperem poder continuar treballant amb el suport de la Xarxa”. Anna Punter, directora de l’EBM La Farinera, va subratllar la importància “d’actuar en la reutilització i els hàbits de consum responsables. En aquest sentit, fa tres anys que col·laborem amb l’AFA de la nostra escola al projecte RENOVA escolar, amb intercanvis de joguines, materials de criança, roba i llibres”.
“Sabem que encara ens queda un llarg camí, però totes les accions que promovem des de les escoles bressol ens permetran donar força a la comunitat educativa per avançar contra l’emergència climàtica i millorar la vida dels infants d’aquesta etapa 0-3, i les seves famílies”, van concloure.
Aquest curs, s’incorporen a la xarxa un total de 19 Escoles Bressol Municipals, que s’afegeixen a les 30 que ja en formaven part. En total, ara són 49 EBM que formen part de la xarxa d’Escoles + Sostenibles, amb molta embranzida i ganes d’aterrar l’Estratègia Bressols pel Clima, que inclou 105 centres d’aquesta etapa infantil, a la ciutat.
En el torn de paraula de les famílies, Mireia Piqueras, de l’AFA de l’Escola Diputació, va explicar que el centre compta amb dues comissions mixtes: psicopedagogia i salut i medi ambient. “Tenim projectes d’escola cap endins, com el compostatge de restes del menjador, la recollida de les aigües de les gerres del menjador, un jardí vertical i les relacions amb altres entitats del barri; i un munt d’activitats cap enfora: participem en el bicibús Eixample, en la revolta escolar… Tot això ha estat un dels majors guanys de l’escola: crear sinergies, perquè tot és un joc en equip. És responsabilitat dels adults deixar-vos un entorn millor”, referint-se als infants i joves, com a conclusió.
La jornada va estar marcada pel reconeixement dels centres educatius pel seu compromís amb la sostenibilitat, en un ambient festiu i de gaudi per a tothom, i que enceta un nou curs ple de projectes, idees i iniciatives transformadores, i, com no podia ser d’una altra manera, ben inspiradores i divertides, amb l’ajuda de la Karla.