Els Reis Mags: “És fonamental potenciar els joguets i les botigues de proximitat”

..
08/01/2024 - 14:30 h

Coneguts com a Melcior, Gaspar i Baltasar, el Reis Mags arriben cada Nadal a Barcelona des de l’Orient a bord del Pailebot Santa Eulàlia, guiats per l’Estrella de Nadal i carregats d’ofrenes per a tots els infants de la ciutat, tal com van fer quan Jesús va ser nat a l’establia de Betlem. Barcelona els rep amb tots els honors i una majestuosa Cavalcada i ells utilitzen la clau que obre totes les portes de les cases per deixar-hi milers de regals escollits amb amor i respecte per les famílies i pel medi ambient. Aquesta entrevista és fruit de la màgia i dels nostres millors desitjos per a un 2024 més sostenible.

Quants regals heu deixat, de mitjana, a les llars barcelonines? 

Gaspar: Ens en demanen moltíssims! No donaríem l’abast si els volguéssim portat tots! 

Melcior: I no ho creiem convenient… Nosaltres els proposem als infants que, a la carta, sempre hi escriguin les joguines que volen per ordre de més a menys importància. El que més desitgen, el primer! D’aquesta manera podem decidir què els portem aquest any i què descartem o deixem per més endavant. 

Baltasar: L’experiència ens diu que un allau de joguines no és sa per l’infant perquè anul·la el desig de jugar. I, a més, cal tenir en compte que el número de joguines ha de ser proporcional a la seva edat perquè sigui capaç d’assimilar-les. 

Si ens fixem en les edats, què ha sigut el que més us han demanat aquest any? Hi ha hagut alguna joguina estrella o alguna moda? 

Melcior: Als més menuts, que encara no poden escriure la carta, els hem portat mossegadors, ampolles sensorials i elements per a les cistelles de tresors que els preparen els pares i les mares: anelles, sonalls, cadenes, figures de fusta…  

Gaspar: Els més grans han demanat moltes joguines de dinosaures i unicorns. Són els animalons de moda. I també molts videojocs i dispositius electrònics!

Baltasar: Ja ho pots ben dir. Però hem escollit el que té menys impacte ambiental i social. Hem prioritzat els trenca-closques, jocs de cartes i videojocs amb valors de fons. També evitem al màxim les figures de plàstic i la roba fabricada per grans multinacionals de la moda ràpida: la que es produeix de forma incessant, vulnerant drets humans i ambientals. Els Reis no hi podem contribuir!

Les empreses de fabricació de joguines tenen en compte la sostenibilitat? 

Gaspar: Moltes ja s’hi ha posat, sí. Nosaltres ens fixem en les etiquetes i les certificacions que porten a les capses i així podem escollir joguines que s’han fabricat seguint valors socials i ambientals. Això passa, per exemple, en el cas de les joguines de fusta, que han tornat amb molta força! 

Melcior: Ja ho pots ben dir, Gaspar. Els nostres patges, sense els quals no podríem entregar tots els regals, s’han fet un fart de preparar jocs de construcció, baldufes, cordes de saltar, cuinetes, pistes de carreres, trens, cafeteres, torradores… Tot, de fusta! 

Baltasar: Hi ha certificacions que ens indiquen que tots aquests joguets han estat fabricats amb fusta procedent de boscos gestionats de forma sostenible. Per no parlar dels embalatges! Ens hi hem mirat molt a l’hora de triar joguines que minimitzen o eliminen el contingut de plàstic. 

Heu demanat el suport del comerciants de la ciutat? 

Baltasar: Sempre! 

Melcior: És fonamental potenciar els joguets i les botigues de proximitat. Durant les Festes, els nostres patges han estat en contacte directe amb les associacions comercials de la ciutat, conjuntament amb la Direcció de Comerç, Restauració i Consum. I hem tret el nas a tots els mercats i fires dels barris! 

Gaspar: El suport a l’economia local i a la producció ètica és imprescindible. Els Reis Mags creiem que una joguina no és sostenible si no és de proximitat.