19 d’octubre, Dia Mundial de la Reparació

Celebra-ho i apunta’t als tallers de reparació.

..
16/10/2024 - 10:05 h - Medi ambient i sostenibilitat Ecologia Urbana

Amb l’objectiu de conscienciar a la ciutadana de la importància de reparar els aparells i dispositius electrònics per allargar-ne la seva vida útil neix el Dia Mundial de la Reparació que es celebra el tercer dissabte del mes d’octubre.

L’Ajuntament, a través del Pla Residu Zero Barcelona 2021-2027, instrument per fer front als reptes estratègics i objectius en matèria de prevenció i gestió de residus durant els propers anys, introdueix com a línia de treball la reparació i la reutilització.

Per aquest motiu, impulsem un programa de tallers de prevenció, reparació i reutilització en els centres cívics i ‘casals’ de barri. Aquest programa es basa a dotar la ciutadania dels coneixements necessaris per reparar els seus propis ordinadors, telèfons mòbils, tauletes, etcètera, i petits electrodomèstics, com a planxes, torradores, batedores, etc.

A més, també col·laborem en el projecte de la REPARATRUCK i DIDALTRUCK impulsats per l’entitat d’economia social i solidària Solidança. Mentre que la ReparaTruck té com a objectiu apropar les reparacions a les places i carrers de la ciutat a fi que la ciutadania aprengui a fer les reparacions fàcils i més comunes dels seus electrodomèstics, i de manera segura, la DidalTruck fomenta l’autoarranjament de peces de roba per empoderar a la ciutadania i fomentar la prevenció del residu tèxtil a través de la costura, l’arranjament i l’upcycling.

Tant la ReparaTruck com la DidalTruck estan equipades amb els materials i eines necessaris i compten amb una persona experta que t’assessora sobre com fer la reparació. Es poden trobar cada quinze dies en 3 ubicacions de la ciutat.

La memòria del Pla Residu Zero Barcelona durant el 2023 recull que amb la DidalTruck i la ReparaTruck, es van evitar:

  • 312,7kg emissions de CO2 equivalent.
  • 503 kg de residus ( 97kg DidalTruck i 406 ReparaTruck)

El Mapa Barcelona + Sostenible, mapa virtual interactiu fet de manera col·laborativa entre ciutadans, empreses, entitats i administració, que mostra iniciatives i recursos que contribueixen a la millora de l’entorn urbà, a la construcció d’una estructura social més equitativa i inclusiva i a l’enriquiment del teixit comunitari i veïnal. La categoria ‘tallers de reparació’ llista 69 punts i inclou biblioteques de les coses, ateneus de fabricació, fusteries, rellotgeries, cistelleries i altres reparadors diversos…

Consulta els consells de reparació i allarga la vida útil dels teus aparells.