Ciutat Vella estrena nova aula ambiental pròpia

L'Aula Ambiental de Ciutat Vella ha començat a funcionar aquesta setmana des del seu nou emplaçament al Centre Cívic Barceloneta, des d'on amplia les seves funcions oferint assessorament, suport i acompanyament a tots els actors del territori en matèria de sostenibilitat.

..
16/11/2023 - 13:46 h - Medi ambient i sostenibilitat Districte Ciutat Vella

L’equipament treballa així per ser el centre de referència des d’on oferir un servei proper i directe d’informació i suport ambiental en temàtiques com l’alimentació sostenible, producció i consum responsable, economia circular, reducció de la petjada ambiental, lluita contra el canvi climàtic, respecte a la biodiversitat i els ecosistemes, aliments de temporada, Km 0 i comerç de proximitat, residu zero: comprar sense embolcalls, etc.

També vol ser punt de suport per a entitats, comerciants i altres actors del territori per ambientalitzar les seves activitats i ajudar a complir les bones pràctiques per reduir consums. Així, des de l’Aula Ambiental de Ciutat Vella es podran oferir els recursos materials municipals disponibles, com la vaixella reutilitzable, papereres i retolació de recollida selectiva de residus, i de manera específica arribar a agents de promoció econòmica del districte, i en especial a comerciants dels mercats del districte, per ajudar-los a treballar en la selecció de proveïdors de proximitat, l’economia circular, mesures contra el malbaratament alimentari, eliminació del plàstic en els envasos i residus en general, reducció de consums, distribució verda, etc.

Aquests serveis d’assessorament se sumen a la programació d’activitats oberta a la ciutadania que es fa habitualment des d’aquests equipaments, com tallers i xerrades, formació en sostenibilitat i alimentació sostenible, o divulgació sobre la biodiversitat de la ciutat i bones pràctiques ambientals.

Es posa una especial atenció en la programació d’activitats dirigides a infants, en col·laboració amb centres educatius, centres formadors i entitats socioeducatives del districte, i un programa d’Educació Ambiental específic treballat en coordinació amb els altres equipaments i serveis del Districte (les dues ludoteques, quatre centres cívics, dos casals de barri, cinc casals de gent gran i un espai jove) i amb els altres equipaments ambientals de la xarxa XEAB que hi ha al districte (l’Ateneu de Fabricació de la Fàbrica del Sol, el Centre de la Platja, La Ludo del Parc de la Ciutadella i el servei de Documentació d’Educació ambiental -SDEA-).

També des de l’Aula Ambiental es participarà en els actes i festes populars dels barris, i en la gestió i dinamització dels compostadors comunitaris del districte, ubicats a la pl. Folch i Torres i la Barceloneta.

L’equipament s’afegeix a la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB) però tindrà un funcionament propi arrelat al territori del districte i enfocat a problemàtiques i polítiques de sostenibilitat específicament per a tots els barris de Ciutat Vella.

Amb l’arribada d’aquesta nova aula ambiental ja són 19 els equipaments que formen part d’aquesta xarxa municipal a tota la ciutat, que suma esforços i treballa per apropar als veïns i veïnes de Barcelona la informació i els recursos necessaris per adoptar estils de vida més sostenibles.