"El Mapa del Soroll ens pot ajudar a trobar racons tranquils on gaudir d’un ambient agradable o descobrir la ruta més tranquil·la per passejar."

Barcelona és una ciutat molt densa i això fa que sigui sorollosa. A més darrerament, la sensibilitat de la ciutadania davant del soroll ha anat en augment. Amb motiu de la Setmana Sense Soroll, parlem amb Eva López, del Departament d´Avaluació i Gestió Ambiental de l’Ajuntament de Barcelona, sobre el soroll i els seus efectes a la ciutat.
- L’Ajuntament de Barcelona està fent un esforç per millorar la qualitat acústica de la ciutat mitjançant la realització d’un ampli ventall d’actuacions. Ens pots explicar algunes d’aquestes mesures/actuacions?
Com a la majoria de les ciutats el trànsit és la font principal de soroll, de dia i de nit, per tant, el que té una repercussió més positiva en la reducció del soroll a la ciutat és tot el que té a veure amb la mobilitat. Per aquest motiu l’Ajuntament desenvolupa des de fa anys tot un seguit d’accions vinculades a fomentar el transport públic, pacificar carrers, crear carrils bici, reduir la velocitat, instal·lació de paviment sonoreductor… mesures que tenen una translació directa amb la millora de la qualitat acústica.
Un altre paquet de mesures que també contribueixen a millorar els nivells de soroll són les que tenen a veure amb la gestió de l’oci i el lleure, sobretot a la nit, que és quan més impacte tenen a la població. En aquest sentit, l’Ajuntament s’encarrega de la gestió del servei de limitadors acústics en actes amb música (concerts de barri, Festes Majors…), de regular el nombre i horari de terrasses a l’espai públic, de fer campanyes de sensibilització ciutadana per reduir el soroll generat per l’oci nocturn a l’estiu.
Sense oblidar que cal protegir les nombroses zones tranquil·les que ja existeixen i on cal evitar que augmenti la contaminació acústica.
- Barcelona té el Mapa Estratègic de Soroll (MES), una eina que proporciona un conjunt d’informació detallada de la qualitat acústica de la ciutat. Ens pots explicar quines dades ens mostra i com pot ser útil per a la ciutadania?
El Mapa Estratègic de Soroll (MES) és una eina visual i pràctica on el ciutadà pot consultar l’exposició al soroll mitjana, cercant per adreça o zona, per franja horària i font (trànsit viari, ferroviari, indústria, oci i lleure).
A més, en pot veure l’evolució al llarg dels anys i pot ajudar a la ciutadania a conèixer el seu barri, trobar racons tranquils on gaudir d’un ambient agradable o descobrir la ruta més tranquil·la per passejar.
- Les persones, l’activitat comercial, el trànsit i la biodiversitat animal són una font de sons i sorolls que caracteritzen l’espai urbà. Tots som generadors de soroll però també podem contribuir a reduir-lo. Ens pots donar algun consell per reduir el soroll que podem arribar a generar?
El primer consell és ser conscient de l’impacte que generem cadascú en la nostra activitat diària. Per una banda, apostar per la mobilitat en vehicles no motoritzats, elèctrics o triar el transport públic. Però a escala de carrer també cal tenir una actitud cívica i respectuosa, pensant, per exemple, en el descans dels veïns que estan dormint a casa mentre nosaltres estem gaudint de les activitats d’oci a l’espai públic a la nit. O en accions tan quotidianes com llençar el vidre als contenidors, cal respectar els horaris. D’altra banda, si tenim animals domèstics, caldria educar-los perquè els seus sons no ocasionin molèsties al veïnat.
- Per acabar, una pregunta que fem a totes les entrevistades: sabem que totes tenim contradiccions i que no sempre és fàcil ser 100% sostenibles. Sempre hi ha marge de millora, i per això volem que ens confessis alguna d’aquestes contradiccions i com ho fas per millorar.
L’ús de vehicle privat segurament és una de les accions que comporta més impacte i una de les quals costa més de trobar alternatives, sobretot depèn on vius. No obstant això, si l’hem d’agafar, hem d’intentar conduir de forma suau sense accelerades ni frenades brusques, fer servir el clàxon només quan realment sigui necessari, mantenir el vehicle en bon estat i compartir cotxe en la mesura que sigui possible.
____________________________________________________________________________________________________
Les opinions expressades en aquesta entrevista són a títol personal i no necessàriament reflecteixen el posicionament institucional de l’Ajuntament de Barcelona.