Els equipaments de BSM incorporaran 10.000 metres quadrats de plaques solars

En els propers dos anys, Barcelona de Serveis Municipals (BSM) dotarà els seus equipaments amb 4.200 plaques solars destinades a l’autoconsum, per contribuir a la transició energètica cap a un model autosuficient i menys dependent dels combustibles fòssils.

..
12/06/2024 - 13:56 h - Emergència climàtica Ecologia Urbana

Seran 9.700 m2 de panells solars, que permetran multiplicar per 8 la capacitat de generació elèctrica, amb gairebé 2 MW de potència fotovoltaica instal·lada. L’energia generada amb aquestes instal·lacions permetrà cobrir al voltant d’un 15% del consum elèctric anual del conjunt d’equipaments de BSM. La resta es continuarà proveint amb energia elèctrica d’origen 100% renovable certificada en origen, com ja es fa actualment.

El projecte té un pressupost total estimat de 4 milions d’euros i la tria dels espais on s’ubicaran les plaques solars s’ha fet tenint en compte l’orientació i les característiques dels edificis i les hores d’exposició solar. La instal·lació fotovoltaica de més dimensions es troba al Port Olímpic. En concret, a la coberta del Balcó Gastronòmic, actualment, en fase final de construcció. Són uns panells solars de 3.560 m2 amb capacitat per generar més de 825.000 kW h anuals. Es tracta de la instal·lació d’autoconsum compartit més gran de la ciutat.

L’energia proporcionada per aquesta instal·lació permetrà cobrir el consum elèctric del port i la d’altres espais de BSM propers. En el cas del Port Olímpic, és especialment rellevant que l’energia produïda alimentarà els dos carregadors per a embarcacions elèctriques que començaran a funcionar a finals de l’estiu. A més, la seva disposició en forma de pèrgoles aportarà ombra al conjunt del Balcó Gastronòmic.

L’Anella Olímpica també tindrà un paper rellevant en aquest pla d’autosuficiència energètica i descarbonització. Amb 2.877 m2 de plaques solars, generarà 791.060 kW h anuals per cobrir part de la seva demanda elèctrica. La instal·lació més gran de l’Anella Olímpica, de 2.316 m2, ja s’ha començat a instal·lar al Palau Sant Jordi i estarà operativa aquest mateix any. L’altra, de més de 500 m2, se situarà a l’Estadi Olímpic.

L’altra gran placa fotovoltaica estarà al Tibidabo. Tindrà una superfície aproximada de 1.600 m2 i s’ubicarà sobre una marquesina que cobrirà un dels aparcaments del parc. Aquesta instal·lació, prevista per al 2025, tindrà una capacitat de generació elèctrica d’uns 360.000 kW h anuals que cobriran part del consum del parc.

Les noves instal·lacions fotovoltaiques, encara en estudi, permetran ampliar el potencial de generació que tenen actualment el Zoo de Barcelona i Cementiris de Barcelona. A l’estació d’autobusos Barcelona Nord se’n posaran per primera vegada i el Parc del Fòrum mantindrà una placa de 101 m2.