“En una ciutat com Barcelona, que es tan densa, on hi ha barris que tenen molt poca superfície verda, un pati naturalitzat és una gran riquesa.”

..
02/10/2024 - 13:41 h - Medi ambient i sostenibilitat La Fàbrica del Sol

PATIS x CLIMA en Acció, és un programa d’acció comunitària impulsat conjuntament entre El globus vermell i Lemur que va iniciar al Juliol del 2023. El programa és un dels subvencionats per les Subvencions pel Clima i promou: la participació ambiental; l’aprenentatge de mètodes per a actuar davant del Canvi Climàtic; l’anàlisi i reflexió en grup cap a l’acció; la recopilació d’informació relacionada i l’aprenentatge en la resolució de conflictes ambientals en col·lectiu; el treball en xarxa i la construcció d’una ciutadania activa, treballant cooperativament entre comunitats educatives, administracions i veïnat davant de l’emergència climàtica. En parlem amb una de les seves fundadores, Benedetta Rodeghiero. 

  • Quin és el principal objectiu del projecte Patis x Clima en Acció?

El principal objectiu del projecte Patis x Clima en Acció és crear un programa que permeti activar les  comunitats que estan al voltant dels patis naturalitzats de les escoles, i empoderar la ciutadania per la gestió i manteniment d’aquest espai a escala de barri, amb el suport de l’Administració, és clar. Diríem que l’objectiu principal és  el treball en xarxa i la construcció d’una ciutadania activa.  

  • Perquè heu escollit els patis de les escoltes per desenvolupar aquest projecte entorn a l’emergència climàtica i estendre la cultura de la sostenibilitat? 

 Els equips impulsors del projecte, que som El Globus Vermell i Lemur, venim d’una experiència de diversos anys acompanyant a escoles en la naturalització dels seus patis. Això ens ha permès detectar un neguit important entorn dos problemes que venen un cop s’ha naturalitzat el pati. Per un costat el manteniment, ja que és molt més complex mantenir un pati naturalitzat que un pati de formigó. De l’altre, els usos que es fan d’aquest espai. A més, nosaltres com a arquitectes i tècniques tenim la visió de que els patis tenen un rol molt important dins del teixit urbà dels barris. Son un espai públic més i el veiem com si fos una plaça pública.  

 Per tot això, ens va semblar molt important donar resposta al neguit de la comunitat i contribuir en programes de l’Ajuntament que ja existeixen, concretament el programa Patis Oberts, per reforçar la idea de que el pati és per tothom i que més persones de la comunitat hi entrin, se’l sentin seu i participin en la gestió d’aquest espai.  

En una ciutat com Barcelona, que es tan densa, on hi ha barris que tenen molt poca superfície verda, un pati naturalitzat és una gran riquesa. Creiem que garantir el manteniment d’aquests espais és anar pel camí de la resiliència de les comunitats i de la protecció de la biodiversitat  en front a l’emergència climàtica. 

L’ambició és que el pati sigui una mena d’aula ambiental al barri, ja que alguns barris no en tenen cap a prop. Si aconseguim mantenir els patis naturalitzats i a més els dinamitzem amb accions i activitats, els patis poden esdevenir aules ambientals sense necessitat de tenir una gran infraestructura fixa 

  • Hi ha algun motiu per escollir els patis que heu escollit? 

Els patis que participen d’aquest projecte, es van escollir en base a tres criteris principals:

  • Que fos un pati naturalitzat. Esperem que en un futur el projecte es pugui desenvolupar en patis que encara no han estat naturalitzats però que s’ho estan plantejant.  
  • Que fos un Pati Obert. Era important per poder desenvolupar les activitats fora de l’horari lectiu i així poder arribar també a les famílies i al veïnat de l’escola. A més, així també es donava recolzament a aquest projecte de l’Ajuntament que es tan potent i bonic però que també es troba amb molts esculls.   
  • Que fos el pati d’una escola activa i motivada per participar en el projecte i que tingués un teixit associatiu potent al voltant per poder arribar a la resta de la ciutadania.  

 

  • A qui arriba PATIS x CLIMA en Acció? 

En engegar el nostre primer objectiu era arribar a les comunitats educatives, incloent docents, alumnat, les famílies de l’alumnat, personal de monitoratge de menjador, etc.  

A partir d’aquí, vam parlar amb les AFA per poder fer un mapa d’actors del territori que fossin     propers a l’escola i que poguessin formar part del grup impulsor per crear les accions al pati. Aquest contacte és important per poder arribar al veïnat del barri, ja que la realitat és que no és fàcil arribar a la ciutadania. Totes tenim vides molt intenses i no és fàcil que ens impliquem en nous projectes i menys si venen d’entitats que son de fora del territori. Per això, les accions que nosaltres proposem intenten respondre a una necessitat. Per exemple, en una de les escoles l’acció que s’ha engegat ha estat la de dinamitzar el compostador comunitari, ja que era una de les necessitats de l’escola i alhora genera comunitat amb la resta de veïns i veïnes.  

  • Per acabar, què li diríeu a un ciutadà/ana que es vulgui implicar en un projecte com el vostre? 

Li diria que s’apropi al pati de l’escola que tingui més proper, que el vegi i que entengui que és un espai d’oportunitat. Que imagini què hi podria passar, què hi podria fer si fos el seu jardí. També li diria que segurament això que desitja per aquest espai, hi ha altres persones que també ho volen i que seria molt interessant que es trobessin i parlessin per poder fer alguna acció.  

I finalment, sabent que li preocupa l’actual situació d’emergència climàtica, ha de saber que aquest nou espai que ha descobert pot ajudar a abordar de forma creativa i conjunta aquesta problemàtica.  

Com a ciutadanes tot el que puguem aportar és útil i podem posar el nostre granet de sorra per canviar el món cap a millor. 

_____________________________________________________________________________________________________

Les opinions expressades en aquesta entrevista són a títol personal i no necessàriament reflecteixen el posicionament institucional de l’Ajuntament de Barcelona.