"La ciutadania és el cor del projecte RES-MED"

..
22/05/2025 - 17:19 h - Medi ambient i sostenibilitat

Amb motiu del Dia Mundial dels mars i els oceans, parlem amb la Noemí Fuster i Rabat, investigadora en l’Institut de Ciències del Mar, llicenciada en Biologia i doctora cum laude a la Universitat de Barcelona, sobre el projecte Restauració i Resiliència amb i pel Mediterrani (RES-MED), subvencionat per l’Ajuntament de Barcelona.

  • Tot i ser un element clau en la mitigació del canvi climàtic, els mars i els oceans també en pateixen les conseqüències. N’és un exemple la pèrdua de biodiversitat. Quina és la situació actual del litoral barceloní?

El litoral de Barcelona enfronta reptes com la pèrdua o deteriorament d’hàbitats clau com el de les gorgònies (Leptogorgia sarmentosa) i la pressió humana, però també és un laboratori d’esperança. A les zones del Fòrum i el Port Olímpic, per exemple, hem documentat més de 680 espècies marines gràcies a projectes com UrbamarBio, tot i la presència d’espècies invasores com el poliquet Branchiomma luctuosum.

La col·laboració amb la Confraria de Pescadors és clau: ells ens ajuden a recuperar ous de tauró (peix gat) i gorgònies enganxades a les xarxes, accions que integrem en la restauració activa. A més, la recent reforma dels dics secs submergits al Port Olímpic obre oportunitats per a la biodiversitat, com la colonització de nous substrats per part d’espècies sèssils.

  • Restauració i Resiliència amb i pel Mediterrani (RES-MED), és un dels projectes de les subvencions pel clima 2023. Explica’ns en què consisteix aquest projecte.

RES-MED és una xarxa única actualment coordinada per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i impulsada per l’agrupació Espai Mediterrani, que porta el treball en xarxa en el seu ADN, ja que en formen part diferents entitats del territori amb il·lusió per conservar el medi marí sense deixar a ningú endarrere:

  • FECDAS: Submarinistes que monitoren biodiversitat i netegen fons marins.
  • Cap a Mar: Connecta pescadors/es i científics/es per a protocols de recuperació d’espècies.
  • CatSharks: Especialistes en conservació d’elasmobranquis (taurons i rajades).
  • Barceloneta Proa a la Mar: Implica el veïnat i promou turisme regeneratiu.
  • Anèl·lides: Lidera ciència ciutadana amb snorkel i tallers educatius.
  • Associació Ciències del Mar: Apropa la realitat del medi marí a la societat a través dels principis de sostenibilitat, justícia social i respecte a la natura.

El projecte combina restauració ecològica, com la reintroducció d’exemplars juvenils de tauró, amb acció ciutadana com les neteges de platges o visites al moll de pescadors per mostrar l’impacte dels residus. També plantarem 200 manglars a Gàmbia o Senegal com a acció de justícia climàtica.

  • De quina forma hi participa la ciutadania de Barcelona?

La ciutadania és el cor de RES-MED. Els pescadors i pescadores són els nostres ulls al mar, recuperant espècies amb les seves xarxes. Les escoles participen en tallers de sensibilització, i les persones voluntàries ajuden en neteges de platges o recollida de dades.

A més, amb la Confraria de Pescadors, estem co-dissenyant una exposició itinerant amb materials reutilitzats que porti el missatge inspirador de RES-MED a qualsevol part de la ciutat. És un projecte de tots i totes, perquè la conservació requereix acció col·lectiva.

 

  • Per acabar, una pregunta que fem a totes les entrevistades: sabem que totes tenim contradiccions i que no sempre és fàcil ser 100% sostenibles. Sempre hi ha marge de millora, i per això volem que ens confessis alguna d’aquestes contradiccions.

Soc vegana, per tant, no menjo peix, no obstant defenso el sector de la pesca tradicional perquè entenc que, avui dia, és molt més sostenible que l’aqüicultura, que es nodreix de peixos del sud global per a fer-ne la farina que alimentarà els peixos de granja, amb l’impacte negatiu a escala ambiental, social, de gènere i econòmic que això té en països del Sud. A més, cal sumar-hi les emissions del trasllat d’aquesta farina arreu del món. Per tant, tot i que no trobaràs peix al meu plat, defenso el peix de proximitat i especialment el “Peix de la Barceloneta”.

____________________________________________________________________________________________________

Les opinions expressades en aquesta entrevista són a títol personal i no necessàriament reflecteixen el posicionament institucional de l’Ajuntament de Barcelona.