Martina Klein:"Soc una ciutadana preocupada, curiosa i que admira les persones que han començat el canvi per un món més sostenible"

..
25/06/2024 - 12:07 h - Medi ambient i sostenibilitat La Fàbrica del Sol

Martina Klein és un dels rostres més coneguts del món de la moda a nivell internacional. Una de les models catalanes que es van enfilar al cim de la professió als anys noranta. Més enllà de la passarel·la, ha destacat com a humorista i presentadora de televisió. Fa un parell d’anys que la veiem a “Planeta R” de Televisió Espanyola explorant les noves erres de la sostenibilitat. Parlem amb ella perquè ens expliqui la seva experiència i ens doni tips per gaudir d’unes vacances més sostenibles.

  • Com et sents en aquesta faceta de divulgadora ambiental?

Sento que he après tant coneixent a tanta gent amb actituds actives al respecte! Em sento còmoda amb els conceptes i les diferents preocupacions que exposen. En el meu cas, no soc exemplar sinó senzillament una ciutadana preocupada, curiosa i que admira les persones que han començat el canvi per un món més sostenible.

  • En el programa descobreixes històries inspiradores arreu de Catalunya. Creus que ens fan falta referents per saber com passar a l’acció?

Absolutament. Els testimonis són inspiradors: transmeten ganes de canviar de model de vida, de sumar-nos a aquesta consciència i formar part del bàndol dels qui es preocupen i s’ocupen. A la vegada, també ens fan veure que, de vegades, com a societat mirem cap a altre costat com si el problema no anés amb nosaltres.

  • Hi ha algun cas que t’hagi sorprès especialment o alguna experiència que t’hagi motivat a tu a fer un canvi per tenir una vida més sostenible?

Vam visitar una granja de permacultura on vaig conèixer un grup de gent que ho havia canviat absolutament tot al voltant d’aquesta filosofia de vida sostenible. La permacultura es basa en observar la natura i imitar el funcionament dels ecosistemes. L’objectiu és cobrir les necessitats del present sense posar en perill el futur. Aquest concepte no és nou i té cada cop més adeptes. És tan interessant i té tant de sentit!

  • Les vacances són un moment de desconnexió, però com ho fem per no desconnectar de la sostenibilitat? Quins són els tips de Martina Klein per viure unes vacances de forma sostenible?

Fer ús de la bici o del transport públic el màxim possible; mantenir els aires condicionats a temperatures controlades; limitar el consum d’aigua; espaiar les rentadores i eixugar la roba a l’aire lliure; fer servir protectors solars biodegradables i mantenir netes les platges.

També cal seguir reciclant bé i assenyalant les coses que es poden millorar a les persones i comerços que no compleixen. I comprar producte de proximitat al mercat i establiments locals!

  • Esteu preparant una nova temporada de “Planeta R”? Podem afegir que ets activista, a més de presentadora i divulgadora?

El meu activisme és més silenciós i caut. Estic aprenent a trobar la meva veu perquè soc massa conscient de les meves contradiccions i les del món del qual provinc. Per tant, em sento bé compartint informació i admirant a totes les persones compromeses que he conegut.

De moment, no estic preparant nous capítols de “Planeta R” però és un format tan interessant, amb un contingut tan important i urgent, que crec que no podem tancar la possibilitat de continuar donant visibilitat a la sostenibilitat.

_____________________________________________________________________________________________________

Les opinions expressades en aquesta entrevista són a títol personal i no necessàriament reflecteixen el posicionament institucional de l’Ajuntament de Barcelona.