El Centre de la Platja reobre les seves portes en l’any més marítim

..
20/03/2024 - 10:10 h - Emergència climàtica La Fàbrica del Sol

El dia 2 d’abril el Centre de la Platja (CdP) torna a obrir les portes en un any que promet ser molt marítim.

Del 8 al 12 d’abril, Barcelona acull la Setmana de la Dècada de l’Oceà, amb nombrosos esdeveniments al voltant de la Conferència UNESCO del Decenni de l’Oceà. Centrada a “la ciència que necessitem per a l’oceà que volem”, aquesta conferència reunirà la comunitat oceànica mundial per celebrar, fer balanç del progrés i establir prioritats conjuntes per al futur. En aquest context, el CdP esdevé una peça clau en la connexió entre la ciutadania i el mar, on es creen sinergies per promoure una Barcelona blava. No us perdeu Enbluement: connectant la ciència i les arts per expandir la nostra pertinença a l’oceà, un esdeveniment artístic participatiu a la Plaça de Charles Darwin de la Barceloneta el 9 d’abril a les 18h (organitza: Blue Genes, Ajuntament de Barcelona, Bluewave Alliance).

El CdP seguirà amb la programació d’activitats i experiències per a tots els públics, centrades al voltant del mar, com ara espectacles, itineraris, tallers, xerrades, … Ben aviat es publicarà la Programació de primavera a www.barcelona.cat/centreplatja. A l’abril tractem “Un mar en femení”, i portem l’espectacle familiar Les aventures de la Libel·lulina (dissabte 13 a les 12 h) al CdP; un itinerari amb Dones de Sal ens farà conèixer dones de la Barceloneta molt lligades al mar (dissabte 20 a les 18 h); descobrirem del mon de la pesca en clau femenina a la Confraria de Pescadors amb El Peix al Plat i l’Associació Catalana de Dones de la Mar (divendres 26 a les 10 h). Al maig, parlem d’ ”Un mar d’oportunitats” on coneixerem experiències de persones migrants, però també la barreja i riquesa cultural del barri de la Barceloneta, amb La Barceloneta, un barri d’acollida. Del s. XVIII fins avui (9 de maig a les 17.00 h). Al mes de juny, “Un mar viu”, el CdP tornarà a celebrar el Dia Mundial de l’Oceà (8 de juny) amb una acció de conscienciació i recollida de residus amb entitats i persones voluntàries a les platges de la ciutat. A més, la ciutat, i especialment les platges, s’ompliran d’activitats relacionades amb temes d’actualitat: la biodiversitat mediterrània, el canvi climàtic, la sequera, el consum responsable…, sempre amb la idea de teixir una xarxa ciutadana per conscienciar a tothom sobre la importància del mar i les platges com espais naturals, així com d’oci sostenible.

També, durant els caps de setmana de la primavera, trobareu a la platja del Somorrostro la Jugatecambiental, un espai amb un munt de propostes de joc i activitats guiades per a públic infantil.

Com a esprint final de la temporada, de l’agost a l’octubre Barcelona acollirà la 37a edició de la Copa Amèrica, una competició internacional de regates. Des del CdP es programaran activitats també relacionades amb aquest esdeveniment: quines són les dones que formaran part de la primera edició femenina de la història? Quins impactes té l’esdeveniment a la ciutat? Serà una ocasió d’apropar la ciutadania a la pràctica de la vela i al mar?

Aquest 2024 ve carregat d’efemèrides que des del Centre de la Platja acollim amb molta il·lusió. La ciutat de Barcelona es tenyeix de blau per demostrar la importància de les nostres platges i del Mediterrani; i per esdevenir una ciutat ben oberta i de cara al mar.

Per a més informació i reserves: centreplatja@bcn.cat.