Aprovades les ordenances fiscals i prorrogat el pressupost per al 2025
El Plenari del Consell Municipal ha aprovat definitivament les ordenances fiscals per al 2025, basades en més fiscalitat pel que fa al turisme i la congelació generalitzada d’impostos per a la gran majoria de la ciutadania. A més, l’alcalde Jaume Collboni ha signat el decret de la pròrroga del pressupost de l’exercici 2024, que serà vigent a partir de l’1 de gener de 2025.
En el tràmit, s’han resolt les 121 al·legacions presentades a la proposta d’ordenances fiscals i se n’ha acceptat una cinquena part, en bona mesura les plantejades per Barcelona en Comú i ERC, i altres de tècniques.
IBI diferenciat als establiments hotelers de més valor cadastral
L’IBI a immobles destinats a oci i hostaleria als establiments amb un valor cadastral superior a 5,2 milions d’euros passarà de l’1% actual a l’1,17%, a petició de Barcelona en Comú, en lloc de l’1,08% previst en la proposta inicial. Es tracta de 223 immobles, 208 dels quals són hotels.
Aquesta mesura s’afegeix a l’increment del recàrrec turístic, que des d’aquest octubre és el màxim legal, de 4 euros, i a la proposta de revisió a l’alça de les tarifes del Park Güell fins a 18 euros, que s’aplicaria a partir del gener.
També es proposa modificar a l’alça el tipus de l’IBI que afecta els béns immobles de característiques especials (BICE), 130 en total, que es troben bàsicament al port de Barcelona: terminals de creuers, túnels de peatges o la regasificadora. Es planteja un increment progressiu en 3 anys per passar del tipus vigent, del 0,8%, fins al màxim legal permès, de l’1,3%, que equipararia la ciutat amb altres capitals portuàries com València o Algesires.
Projecte Zona Bus 4.0
S’estableix una nova regulació de l’estacionament d’autocars turístics per limitar i endreçar l’ús dels espais que integren el sistema Zona Bus i reduir l’impacte que tenen en la mobilitat de la ciutat, sobretot, a les zones amb més afluència i pressió.
Es crea una nova taxa d’ús de la Zona Bus que consisteix en un permís de reserva prèvia de plaça, que tindrà un preu de 35 euros diaris. Als entorns singulars o de gran afluència caldrà abonar 3 euros addicionals per cada operació d’encotxar i desencotxar.
A més, els vehicles turístics seguiran abonant la taxa d’ocupació de l’espai públic, que s’actualitzarà amb un increment del 12% respecte de les taxes actuals. Es calcula que amb la nova ordenança els autocars turístics passaran de pagar en conjunt i de mitjana, de 20 euros diaris a 80 euros diaris.
Una taxa de residus adaptada al nou marc legal
L’entrada en vigor de la llei que obliga a disposar d’una taxa específica de recollida de residus diferenciada i no deficitària, és a dir, que cobreixi tot el cost que té aquest servei, provocarà un increment progressiu de les tarifes, que a proposta d’ERC s’accepta aplicar durant els propers quatre anys i no en tres, com es plantejava inicialment.
L’any vinent, el 72,7% de les llars tindran un increment d’entre 5 i 10 euros en la factura anual, segons la categoria del comptador. En concret, les que paguen 27,65 euros, l’any que ve en pagaran 32,91 i els rebuts de 51,38 euros pujaran a 61,15 euros anuals. Es mantenen les bonificacions actuals, com la targeta d’usuari dels punts verds, i s’incrementa fins a un 50% la bonificació de la taxa al veïnat que té sistema de recollida porta a porta, en el primer any, i en un 20% els tres anys següents.
Altres modificacions
Es proposa una racionalització i millores en la bonificació de l’impost sobre béns immobles per instal·lar sistemes d’aprofitament de l’energia solar, que incentivin la substitució de les instal·lacions existents per altres de solars híbrides. D’altra banda, es limiten a un màxim de 5 anys les bonificacions aplicades a l’impost sobre vehicles de tracció mecànica per la compra d’un turisme de zero emissions i es redueix al 50% la bonificació en l’estacionament regulat.
Finalment, es plantegen bonificacions a partir del 50% en l’impost sobre activitats econòmiques per inversions en actius fixos de més d’un milió d’euros i generació de llocs de treball i per a empreses que estableixin centres d’innovació o empreses emergents a la ciutat. Les bonificacions poden arribar al 95% per a inversions superiors als 5 milions d’euros o que generin més de 150 llocs de treball. En aquest cas, s’ha acceptat que les bonificacions no s’apliquin a activitats d’allotjament turístic.
Aquestes ordenances fiscals per al 2025 s’han aprovat definitivament al plenari del mes de desembre amb els vots favorables del PSC, Barcelona en Comú i ERC, i en contra de Junts per Catalunya (Trias per Barcelona), PP i Vox.