Casa nostra és casa vostra

15 febrer 2017

-

Ciutat refugi

Ens ho recordava Jordi Évole aquest cap de setmana al concert de suport a les persones refugiades: és temps de buscar solucions, amb o sense competències. Malgrat el bloqueig de l'Estat, i les "incompetències" del govern del PP, el nombre de persones que arriben a la nostra ciutat a la recerca de refugi està augmentant. L'any 2016 han estat més de 2.000, un 67% més respecte l'any anterior. Persones que arriben pels seus propis mitjans, fugint de vegades de la guerra, de la violència institucional, de la persecució per estimar algú del seu mateix sexe, per pensar diferent, per ser dona... A Barcelona la manca de competències no ens ha impedit consolidar un pla d'acollida propi. Humil, però també el primer d'aquest tipus de l'Estat. I l'hem batejat Nausica, com el personatge de l'Odissea que es troba Ulisses després del seu naufragi, li ofereix refugi i ajuda per continuar el seu viatge.

Aquest programa va dirigit a persones com Tatiana, Roman i el seu fill. Van haver de fugir del seu país el 2014 i, un cop aquí, l'Estat els va oferir un allotjament temporal, insuficient com perquè poguessin trobar feina estable. I és aquí on intervenim nosaltres i vosaltres, els professionals, els veïns, i les entitats. Oferim un recurs pont que inclou un habitatge per sis mesos que si cal arriba a l'any i una atenció integral orientada a aconseguir que al més aviat possible no ens necessitin. Hem anunciat la creació de 34 noves places d'aquest tipus, que se sumen a les 47 que es van crear el passat mes d'octubre. Vuit d'elles són per a persones refugiades del col·lectiu LGTBI que, per les seves circumstàncies, requereixen una atenció especialitzada perquè poden ser víctimes d'un tracte discriminatori.

És un orgull que tot i les "incompetències" d'alguns, la ciutats refugi estiguem forçant al màxim les nostres competències per estar a l'altura d'aquesta crisi humanitària. Sempre es pot fer més i millor. I per això és imprescindible tenir una societat civil vigilant i exigent. Aquest dissabte molts i moltes sortirem al carrer per cridar que volem fer més.

Tant de bo siguem milers, centenars de milers, perquè el món sàpiga que Barcelona no es resigna ni a les seves competències ni a les incompetències dels governs europeus. #VolemAcollir, més i millor!!

Enllaços relacionats

Article a El Periódico

Sobre el blog

Aquest blog recull idees, pensaments i reflexions sobre el meu dia a dia com a alcaldessa de Barcelona.

Arxiu

2016
2017

abril 2017

octubre 2017

Compartiu aquest contingut