Compromís amb els drets humans

1 setembre 2015

-

Ciutat refugi

El divendres al matí vaig escriure un post al Facebook moguda per la urgència de les notícies que ens arriben de la crisi migratòria. Notícies plenes de morts i d'imatges insuportables davant les quals no podem quedar-nos impassibles i molt menys resignar-nos. A l'escrit expressava la ferma voluntat que Barcelona es posés a treballar per impulsar una xarxa de ciutats refugi. Era l'expressió d'un desig, una idea, un propòsit. Quatre dies més tard no puc deixar de compartir l'emoció que aquesta "Crida a l'afecte" hagi tingut l'efecte que ha tingut: hem rebut moltíssimes cartes de famílies que s'ofereixen a acollir refugiats a casa seva. Altres municipis com València, Madrid, Sabadell, Terrassa o Sant Feliu de Llobregat han declarat la seva intenció d’afegir-se a la iniciativa. Les entitats socials que, malgrat totes les dificultats i la manca de recursos, treballen en l'acollida de persones a Barcelona han rebut molt bé la idea i ja ens hi hem reunit per organitzar una taula de treball.

Arribem a l'Ajuntament amb un mandat ciutadà: fer de Barcelona una ciutat més justa, democràtica i referent en la defensa dels drets humans. Tinguem molt present que l'asil és un dret humà, recollit en el punt 14 de la Declaració Universal de Drets Humans.

Vull donar les gràcies a la gent que s'ha posat en contacte amb nosaltres, perquè el seu impuls solidari els honora i dignifica la nostra ciutat. Sé que molts més ho faran, i cal aprofitar aquest corrent perquè no caigui en l’oblit: crearem un cens de voluntaris i començarem a treballar per canalitzar aquesta energia ajudant a organitzar xarxes, tant d'acollida per a nous refugiats com d'atenció als centenars que ja tenim aquí, en situació molt precària i invisibilitzats.

Des de les ciutats, des d'aquesta xarxa de famílies solidàries, pressionarem perquè el Govern de Rajoy canviï les seves polítiques i destini a l'acollida de refugiats els fons que ja rep d'Europa per a això. Deixem de regatejar amb una trista xifra de refugiats que podem acollir, i organitzem perquè aquesta xifra pugui ser molt més gran. A Turquia, Grècia o el Líban estan acollint milions de refugiats, Espanya a penes 2.000, tot i tenir molts més recursos. No són "quotes": es tracta de vides humanes. I si els Estats es resisteixen a entendre-ho, aquí, les ciutats i la ciutadania estem disposades a passar a l'acció. Perquè sí que es pot ... i s'ha de fer.

 

Sobre el blog

Aquest blog recull idees, pensaments i reflexions sobre el meu dia a dia com a alcaldessa de Barcelona.

Arxiu

2016
2017

abril 2017

octubre 2017

Compartiu aquest contingut