Salvar vides no és cap delicte

19 març 2018

-

Ciutat refugi , Drets humans

Avui he estat al Port de Barcelona acompanyant a l'Oscar Camps de Proactiva Open Arms per denunciar la situació d'una embarcació que es troba retinguda al Port italià de Pozzallo a Sicília. Ells fan una tasca humanitària imprescindible: salven vides de dones, homes, nadons, gent malalta que fuig de la tortura, les violacions, la fam i la mort. És increïble, ja que fent una tasca tan important, avui la Fiscalia italiana té "segrestat" el seu vaixell i acusa tres dels tripulants de tràfic de persones i d'associació criminal.

Avui al Port de Barcelona també estaven Jordi Évole, Joan Manuel Serrat i Jordi Villacampa, i hem coincidit en que és el món al revés: veure com gent que ho dóna tot per salvar vides es troba retinguda i acusada. Gent que està fent la feina que haurien de fer els Estats europeus: evitar morts en el nostre mar mediterrani. El vaixell d'Open Arms navega amb bandera espanyola i està retingut en un port italià, però no hem sentit al govern espanyol, sempre tan atent a aixecar banderes, alçar la veu per protegir a aquells que protegeixen. És important que tots i totes alcem la nostra veu per denunciar la situació d'Open Arms.

És important perquè no és una casualitat, forma part d'una campanya de criminalització de tota aquella gent que en els darrers anys, de manera altruista, s'ha llançat al mar en diferents punts de la mediterrània per salvar vides. I és aquesta gent la que ha posat en evidència com Europa és còmplice de les morts i el patiment dels refugiats. És aquesta gent la que ha mantingut viva l'esperança en la nostra societat i en la seva capacitat d'empatia. Avui són ells i elles els que ens necessiten. En els últims dos anys, des de Barcelona hem col·laborat amb ells de diferents formes. Fa un mes vam presentar la campanya #SafePassageBarcelona. Aquesta campanya es va impulsar amb la idea que si li passa alguna cosa a aquests vaixells, Barcelona també es veu agredida i respon. Aquests vaixells i les persones que dediquen el seu temps a rescatar persones ens representen, són ambaixadors de molta gent, i també de Barcelona, una ciutat que sempre ha estat compromesa amb els drets humans i amb el mar Mediterrani.

Per això ja estem treballant per a donar-los suport jurídic i de qualsevol tipus que sigui necessari. Igual que en el cas d'Helena Maleno, ara és el moment de donar-los suport i d'exigir al govern espanyol que els doni tot el seu suport. Ara és el moment perquè, entre tots i totes, fem arribar alt i clar un missatge: salvar vides no és delicte i no permetrem que es criminalitzi aquells que salven vides.

Enllaços relacionats

Vídeo

Sobre el blog

Aquest blog recull idees, pensaments i reflexions sobre el meu dia a dia com a alcaldessa de Barcelona.

Arxiu

2016
2017

abril 2017

octubre 2017

Compartiu aquest contingut