Vés al contingut

Coneix millor a l'alcaldessa

Lliurament Premis PIMES 2022

Comparteix-ho

Economia

Discurs del dia 27/06/2022

 

Benvinguts i benvingudes en nom de l’Ajuntament i moltes gràcies per  la invitació a compartir la 35a edició dels premis PIMES.

Es per a mi un plaer compartir aquesta vetllada amb tots i totes vostès en aquest estadi.

Un estadi on hem viscut jornades històriques: la darrera vegada que vaig venir vaig poder gaudir d’una contundent victòria del FC Barcelona a la Champions contra l’etern rival, el Real Madrid, i assolint un rècord mundial d’assistència.

Va ser un dia que mai oblidarem, i vull aprofitar l’ocasió per tornar a felicitar el club i l’equip per l’excel·lent temporada, per la setena lliga i per la competida final de la Champions.

Elles han demostrat un esforç i excel·lència que son un model per a tots i totes, i que es just reconèixer.

Com els guardons que avui farà lliurament PIMEC, i que distingeixen l’esforç de molta gent per millorar el comerç i les empreses de Catalunya.

A Barcelona el 98% de les empreses tenen menys de 100 treballadors i treballadores i generen el 45% dels llocs de treball. A més, 1 de cada 10 treballadors de Barcelona són autònoms.

La petita i mitjana empresa, doncs, sou un actiu imprescindible de la nostra ciutat i del nostre país, un motor econòmic clau i una palanca del progrés social.

L’impacte de la pandèmia, però, ha estat especialment dur per al vostre teixit empresarial, i al mateix temps, heu estat clausper sostenir l’economia i l’ocupació en moments difícils.

 

Així doncs, vull aprofitar l’oportunitat per fer explícit l’agraïment de la ciutat al vostre esforç i compromís. Representeu l’esperit de la Barcelona pròspera, emprenedora i creativa. I Barcelona sempre estarà al vostre costat.

Per això des de l’inici de la crisi generada per la Covid vam desplegar accions per donar suport a persones treballadores, a la petita economia i a les empreses:

Ho vam fer parant especial atenció als sectors mes afectats,  com el comerç de proximitat,  la restauració, la cultura o  el lleure (amb fons de 117 milions euros entre  2020 i 2021).

Amb ampliacions excepcionals de les terrasses, per salvar negocis i llocs de treball (més de 2.000!), i impulsant-ne de noves i millors terrasses avui, amb una línia de subvencions específica.

I hem donat suport a més de 135.000 persones i 30.000 empreses: Microcrèdits per quasi 700 microempreses, subvencions per la digitalització de comerços i restauració, la línia d’ajuts Aparadors Vius... i un llarg etcètera.

En definitiva, a diferència d’altres grans ciutats, a Barcelona hem salvat llocs de treball, hem salvat negocis, i hem salvat vides. No ens hem oblidat de cap dels tres elements clau.

 

I els resultats a dia d’avui avalen el seu encert:

  • Avui Barcelona lidera la reducció de l’atur a Espanya, el doble de ràpid que Madrid el 2021, i actualment tenim els millors nivells d’ocupació des de fa gairebé 15 anys.
  • Record de contractes indefinits: 260% més en un any.
  • I, a més, hem aprofitat per recuperar competitivitat econòmica: BCN surt de la pandèmia sent la ciutat europea amb més contractació d’oficines.

I seguim atraient esdeveniments internacionals del màxim nivell: l’ISE, la fira audiovisual més gran del mon, la Copa Amèrica de Vela o la Capitalitat de l’Arquitectura han triat la nostra ciutat. Tot això en plena pandèmia! I no paren les bones notícies: avui ja podem anunciar que el MWC es queda fins 2030.

Però Barcelona no es conforma amb recuperar-se. Si volem liderar el futur ens hem de reinventar, hem de ser innovadors i capdavanters, com sempre ho ha estat l’empresariat català.

Per això Barcelona es la primera ciutat a rebre fons Next Generation, precisament per millorar la qualitat ambiental i la mobilitat de la nostra ciutat.

Es a dir, Europa avala i reforça aquesta transformació.

Pel que fa a l'economia i la innovació, Barcelona va quintuplicar la inversió estrangera el 2021, s’ha situat com la 2a ciutat d'Europa en atracció del sector tecnològic i la 5a en creació d’start ups, precisament PIMES.

I tot això ho hem fet mentre incrementem la inversió social: som la gran ciutat d’Espanya que més diners hi dedica, la més compromesa contra la desigualtat.

 

En definitiva, si jutgem en base a resultats, es un èxit econòmic evident i creixent. 

I per suposat aquest impuls ha estat possible gràcies a la iniciativa pública, però també a la imprescindible col·laboració público-privada. Es a dir, amb vostès, com en el: Pla Estratègic Metropolità, l'Operador Metropolità d’Habitatge, el reimpuls del 22@ i la reconversió de l'antiga fàbrica Mercedes

Vull aprofitar l’ocasió per reconèixer el compromís de PIMEC amb el diàleg social i la concertació, com la pujada del SMI, els ERTO o la reforma laboral, que han permès una recuperació més justa, i que han demostrat el seu encert. 

I per suposat aquest compromís amb el diàleg i el consens ha estat també la base de l’acció d’aquest Ajuntament, com ho evidencien els diversos acords amb els agents socials i en els que PIMEC ha tingut un paper clau, com: l’Acord de Ciutat per l’Ocupació de Qualitat, l’Acord de Barcelona per Cuidar la Salut Mental a la Feina, i l’Acord per l’ampliació dels horaris comercials.

Gràcies per l’actitud respectuosa i la bona predisposició que sempre heu demostrat.

Perquè les discrepàncies son sempre legítimes, a vegades inevitables, i sovint enriquidores quan s’expressen educadament, respectant el pluralisme polític i estimulant l’imprescindible diàleg entre visions diferent.

Una actitud de la que PIMEC sempre n’ha fet bandera i que vull posar especialment en valor.

 

La ciutat ens necessita a totes i tots, i totes i tots som ciutat.

Barcelona es, i ho serà encara més, la millor ciutat per emprendre i per impulsar negocis. Però no ho serà igual que fa 30, 50 o 100 anys. Perquè el món, les necessitats i els reptes no son els de fa 30, 50 o 100 anys.

I davant dels reptes que afrontem la millor recepta pel fracàs es ficar el cap sota l’ala. No ha estat mai aquesta la manera com Barcelona ha afrontat els desafiaments.

Necessitem sortir de la zona de confort. Es sortint d’aquesta zona de confort que vam dir no a instal·lar una sucursal de l’Hermitage rus, perquè no encaixava en el nostre model, ni aportava valor afegit, ni assegurava la seva rendibilitat econòmica ni retorn social. I s’ha acabat demostrant tot un encert.

I es sortint d’aquesta zona de confort que vam dir sí a la Copa Amèrica, perquè encaixa i respon amb el model de ciutat que volem. I serà tot un encert.

I sortir de la zona de confort també es reconèixer que un model funciona, superant apriorismes i prejudicis. I el model de Barcelona, funciona.

Perquè allò que distingeix a les grans ciutats i als projectes madurs es la capacitat per triar, per decidir què vol ser i com ho vol ser, escoltant totes les opcions però decidint què li convé.

Perquè la disjuntiva que afrontem es entre la Barcelona sense personalitat o la Barcelona madura, entre la Barcelona acomplexada, o la Barcelona segura d’ella mateixa, entre la Barcelona que repeteix o la Barcelona que innova, entre la Barcelona desorientada o la Barcelona amb projecte propi. En definitiva, entre la Barcelona del passat o la Barcelona del futur.

I des de l’Ajuntament tenim molt clar que no hi ha canvi sense vostès, sense les empreses. Es més: volem que les empreses mateixes siguin els motors d’aquest futur, motors del canvi, del canvi sostenible, social i competitiu. I en aquest terreny les PIMES han demostrat sempre ser capdavanteres.

Farem de Barcelona la millor ciutat per emprendre i tirar endavant negocis, i també per viure be i dignament, amb justícia social i sostenibilitat.

Avui Barcelona es troba immersa en plena transformació i amb extraordinari dinamisme per liderar el s.XXI. I amb resultats il·lusionants.

Compto amb vostès per seguir fent-la realitat. Perquè els necessitem per fer-ho possible.

Més discursos