Vés al contingut

Coneix millor a l'alcaldessa

Pregó de la Mercè 2022

Comparteix-ho

  • Ciutat

  • Cultura i ciència

Discurs del dia 23/09/2022

Demostrarem un cop més que Barcelona es troba ben forta i plena de confiança en ella mateixa, que està més viva i més activa que mai, i que el seu cor, que són els seus veïns i veïnes, batega amb entusiasme a tots els barris.

Benvinguts i benvingudes totes i tots a la inauguració de les Festes de la Mercè 2021.

Quin plaer i quina alegria retrobar-nos! Quina il•lusió sempre celebrar les festes de la nostra ciutat.

I aquest any, sí! Aquest any recuperem la celebració de la Mercè als nostres carrers i places en tota la seva plenitud!

Per fi! Per fi els veïns i veïnes tornarem a omplir Barcelona de música i de balls, de tradicions i de novetats, d’il·lusions i d’alegria desbordant.

Tornarem a enfilar-nos fins al cel amb els castellers, a saltar a les cercaviles amb els gegants i els capgrossos, a gaudir de la música, de la més moderna a la tradicional, a omplir carrers i places d’arts de carrer, a córrer sota les espurnes del correfoc, i aixecarem la vista al cel per veure el piromusical abraçades als nostres éssers estimats, com ens mostra el cartell d’enguany, mirant al futur amb esperança.

Perquè ens mereixem tornar a viure la nostra Festa Major amb la intensitat de sempre. O més!

Seran 3 dies i 3 nits, 23 espais programats, 100 bandes, 80 companyies i més de 250 entitats.

Els artistes prendran la ciutat amb els únics límits de la imaginació, perquè la Mercè es creativitat i innovació.

I ens retrobarem amb els Gegants, l’Àliga, el Bou, i la resta d’éssers de l’imaginari festiu barceloní. Perquè la Mercè també es tradició en estat pur.

I com que Barcelona són els seus barris la Mercè també es viu en ells. Del parc de l’Aqüeducte a Ciutat Meridiana, al de Joan Miró, del Parc de la Trinitat, a Zona Universitària o ronda St Antoni. Perquè la cultura ens empodera.

En definitiva, demostrarem un cop més que Barcelona es troba ben forta i plena de confiança en ella mateixa, que està més viva i més activa que mai, i que el seu cor, que són els seus veïns i veïnes, batega amb entusiasme a tots els barris.

I quina millor pregonera per a aquesta Mercè del retrobament que la Carla Simón, dona, jove, barcelonina i una de les cineastes més reconegudes a casa nostra i arreu del món.

Una directora amb estil propi, que universalitza la vida quotidiana i converteix en internacional el que passa a casa nostra.

Una creadora capaç d’interpel·lar-nos sobre reptes universals des d’una mirada local, íntima i propera, amb una perspectiva social i feminista.

Allà, a les seves obres, hi es tot: la feina, la terra, la família, el gènere, la classe; la precarietat, la incertesa, l’angoixa, però també la fraternitat, la solidaritat, la unió; i la il·lusió, l’esperança, la lluita per un demà millor.

En definitiva, la Carla demostra tenir la sensibilitat que necessitem per reconstruir el nostre món. Perquè la pandèmia sembla quedar enrere, però els reptes segueixen ben vius.

Avui afrontem una crisi per l’encariment de la vida. I es produeix la paradoxa, com ens mostra precisament la seva pel·lícula Alcarràs, que els pagesos reben un preu ínfim mentre la ciutadania paga un preu exorbitant. No, treballar al camp no ha de ser heroic, ni omplir la nevera una missió impossible.

Per això no hi ha una altra batalla més important en els propers mesos que garantir un hivern just, a on les coses de menjar no siguin un luxe, a on escalfar-se no sigui un privilegi, a on pagar el lloguer o la hipoteca no sigui un miracle. Hem de treballar, totes les institucions unides, per un hivern amb la nevera plena, un sostre digne i la llar calenta.

Es responsabilitat nostra, de totes les institucions, fer el possible per protegir la ciutadania de les inclemències que patim. Es el moment de ser valents, més valents i agosarats que mai en les nostres polítiques.

I mirant més enllà, els moments d’incertesa ens ha de servir per aprendre, canviar i imaginar la ciutat del futur. Per reinventar-nos i deixar un món i una ciutat millor als nostres fills i filles:

Una ciutat i un món més cohesionat i més just, que enforteixi els serveis públics.

Més sostenible. Perquè el dilema no es economia o ecologia, perquè no hi ha una sense l’altre, sinó passat o futur.

Més innovadora i avançada, que crea riquesa i ocupació, que sap què vol i que sap triar.

En definitiva, una ciutat més humana, que posa la vida al centre per cuidar i cuidar-nos, com les tres generacions que s’abracen al preciós cartell de David de las Heras, que afronta els reptes unida, sense deixar ningú enrere, i que mira el futur amb confiança, orgullosa de si mateixa.

Carla, Barcelona és molt afortunada de tenir-te com a pregonera, i es una sort comptar amb creadores que ens interpel·lin així. Et mereixes l’Oscar, però el que tindràs segur sempre es el nostre més profund reconeixement.

I no vull acabar sense fer esment a la ciutat convidada d’enguany, la nostra estimada Roma. Roma va fundar Barcino, sense la qual segurament no existiríem, i avui, més de 2.000 anys després, la comunitat italiana es la més nombrosa a casa nostra.

A Itàlia, aquest diumenge, tota Europa afronta una comtessa electoral crucial en la que es cabdal frenar a l’ultradreta i on espero que surti reforçada la democràcia.

I també vull fer un esment especial a la ciutat que serà convidada l’any 2023, la ciutat de Kiev.

Barcelona sempre s’ha sentit molt a prop de les ciutats assetjades per la guerra, que també vam patir cruentament en el passat. Des d’aquí vull fer-los arribar el nostre escalf pels moments tràgics que estan patint, la nostra admiració per la valentia demostrada i el desig, de tot cor, que l’any vinent celebrem a Barcelona que hem recuperat la pau i s’ha salvaguardat la democràcia.

Perquè la Mercè es, per sobre de tot, celebració! Celebrar que estem vius i q estem unides front a tots els reptes que vinguin.

Que comenci la Mercè!!

Vídeo - pregó Mercè 2022

Més discursos