Vés al contingut

Benvinguda 95a promoció de la Guàrdia Urbana

Comparteix-ho

Ciutat

Discurs del dia 09/10/2022

" Avui sou aquí 92 dones que us incorporeu a la Guàrdia Urbana, gairebé el 40% de la promoció. A poc a poc anem superant una injustícia històrica i fem que la plantilla de la nostra policia local sigui un reflex de la nostra societat, diversa i plural"

 

 

Benvinguts/des a aquest acte de salutació als nous i noves agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que integren la promoció 95.

És un orgull i un honor rebre-us avui en aquest acte que es especialment important per a la Guàrdia Urbana, per a l’Ajuntament i, molt especialment, per a la ciutat de Barcelona.

En primer lloc, us vull felicitar molt sincerament per haver aprovat unes oposicions que segur que no van ser gens fàcils i també als que heu superat el curs de formació a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Avui culmineu un llarg camí i teniu la recompensa al vostre esforç: ser membres de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Tots i tots us en podeu sentir ben orgullosos/es, així com també les vostres parelles, pares i mares, amistats... que segur que us han fet costat en tot aquest procés selectiu i a qui també vull felicitar.

 

Orgull de formar part de la GUB

Formeu ara part d’un cos amb una llarga història de dedicació al servei dels barcelonins i barcelonines. Una trajectòria extraordinària i a la vegada del tot imprescindible per garantir el benestar del conjunt de la ciutadania.

La situació que hem viscut els darrers anys, amb una crisi sanitària sense precedents, però també les circumstàncies del dia a dia, demostren l’alt nivell de professionalitat i d’humanitat de les persones que vestiu aquest uniforme.

Ser agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona no és una simple feina. Implica, fonamentalment, tenir vocació de servei públic i estar preparat per fer front a situacions complexes i difícils, perquè la ciutat canvia, i amb ella els reptes mateixos de la seguretat.

A partir d’ara intervindreu en situacions complicades, sota molta pressió, en d’altres que no ho seran tant i en ocasions desenvolupareu potser feines una mica més rutinàries, però totes, absolutament totes, són molt importants perquè la vostra feina fa que Barcelona sigui una ciutat amable i segura. Gràcies a totes aquestes actuacions, la confiança de la ciutadania creix any rere any.

Això segur que ja ho sabeu molt bé els companys i companyes que ja us vau incorporar al cos el mes de gener perquè veníeu d’altres forces policials i durant tots aquests mesos ja heu pogut viure plenament el què vol dir ser “guàrdia urbà” de Barcelona.

No és una feina fàcil, no us vull enganyar, però té la millor de les recompenses: la satisfacció de servir a la gent i el seu agraïment.

 

Proximitat i col·laboració amb altres cossos

Per això és imprescindible que estigueu sempre a prop dels veïns/es, escoltant-los, acompanyant-los, servint-los. A prop de les entitats, dels col·lectius especialment vulnerables, per fer que se sentin segurs i protegits. Perquè en moltes ocasions sereu el primer contacte del ciutadà amb l’Administració.

Aquesta tasca de prevenció i proximitat implica també treballar en xarxa i coordinació amb els diferents serveis municipals per identificar situacions de risc i evitar situacions de perill a la ciutadania.

I també, per suposat, la vostra tasca passa també per una col·laboració amb els altres cossos policials, amb els  serveis de protecció civil i amb les instàncies judicials.

En una ciutat complexa com la nostra, aquesta col·laboració és absolutament imprescindible.

 

Balanç positiu de l'estiu

Això ho hem vist aquest estiu, on hem tingut menys delictes i més detencions que abans de la pandèmia, tot i la recuperació del turisme i de l’activitat al carrer.

Això no és fruit de la casualitat, sinó que hi ha moltíssima feina darrera. Aquesta millora ha estat possible gràcies a la bona coordinació amb els Mossos d’Esquadra, a l’augment constant d’agents de la Guàrdia Urbana i a la reforma legal de la multirreincidència que feia anys que reclamàvem al Congrés.

És un balanç positiu que ens anima a seguir treballant per millorar dia a dia. I que desmenteix rotundament els missatges catastrofistes de moltes veus interessades que ens volen fer creure que Barcelona és una ciutat descontrolada i sense llei.

Són missatges que segurament el que pretenen és desgastar el govern municipal però el que realment fan és desprestigiar tota la magnífica tasca que fa la Guàrdia Urbana i de la qual ens sentim molt orgullosos/es.

La ciutat canvia, ho deia abans. Estem treballant per fer una ciutat més amable, més verda, més saludable, amb més espai per als veïns i veïnes, amb menys cotxes.

Aquesta nova ciutat també ha de ser un espai més segur, perquè un carrer més segur és aquell on els nens juguen, on la gent gran passeja tranquil·lament, on la gent se saluda...

Us necessitem per fer realitat aquesta transformació i segurament caldrà fer un esforç especial per garantir la convivència, per corregir indisciplines viàries, per fer que tothom es trobi a gust i segur, tant al carrer com a casa seva... Aquest és un dret bàsic que tenim l’obligació, com a servidors públics, de garantir.

 

Teniu el suport del govern municipal

En aquesta tasca tindreu tot el nostre suport. El meu com a alcaldessa, i el de tots els regidors i regidores. Ho estem demostrant augmentat els recursos humans i tècnics de la Guàrdia Urbana.

En aquest mandat hem tret a concurs més de mil places d’agent i en aquests moments tenim oberta una convocatòria de 241 places més. Això ha fet que per primer cop a la història, la Guàrdia Urbana tingui més de 3.300 efectius.

N’estem mot orgullosos/es i, especialment, em sento mol feliç de què per fi estiguem invertint una tendència història i augmentant significativament la presència de dones al cos.

Avui sou aquí 92 dones que us incorporeu a la Guàrdia Urbana, gairebé el 40% de la promoció. És la segona promoció on garantim aquest percentatge i aquesta ja és una mesura que apliquem a tots els processos selectius a partir d’ara.

A poc a poc anem superant una injustícia històrica i fem que la plantilla de la nostra policia local sigui un reflex de la nostra societat, diversa i plural. Hi ha encara molt camí per recórrer però crec que anem en la bona línia per avançar en l’equitat de gènere.

Com també estem fent passos endavant des de la Guàrdia Urbana per lluitar contra la violència de gènere, per millorar la seguretat viària i per protegir els col·lectius més vulnerables de la nostra societat.

Només em queda donar-vos les gràcies per haver triat fer la vostra carrera professional a la Guàrdia Urbana i desitjar-vos una molt bona feina lluint aquesta placa i aquest uniforme.

 

Moltes gràcies!

Més discursos