Front comú de ciutats d'arreu del món contra la gentrificació

Front comú de ciutats d'arreu del món contra la gentrificació

03/11/2017 19:08

Habitatge. El consistori s’afegeix a les Nacions Unides per fer una crida a les ciutats del món a fi de combatre de manera conjunta l’especulació del mercat immobiliari.

Coincidint amb el Dia Mundial de les Ciutats, s’ha presentat a Barcelona la campanya internacional “Make the Shift”, impulsada per les Nacions Unides, per lluitar contra la gentrificació i contra la transformació de l’habitatge en mercaderia i negoci, que l’allunya de la seva funció social. La presentació ha tingut lloc en el marc d’una trobada de la principal xarxa mundial de ciutats i governs locals i regionals en què l'alcaldessa, Ada Colau, ha aprofitat per denunciar l'especulació en matèria d'habitatge existent a Barcelona.

“Make the Shift” planteja la necessitat d’una aliança entre ciutats d’arreu del món per aturar l’acció especulativa de grans fons d’inversió internacionals i per defensar l’habitatge com a bé social. La campanya pretén constituir una plataforma global per forçar els governs a canviar la seva relació amb el sector financer i regular el mercat per poder garantir el dret a un habitatge digne.

Durant la presentació de la campanya, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha aprofitat la presència de la relatora d’Habitatge de les Nacions Unides, Lailani Farha, per posar sobre la taula la problemàtica en matèria d’habitatge que es viu a la ciutat. “Al dèficit històric de parc públic cal sumar la desregulació progressiva del mercat immobiliari i les dinàmiques globals especulatives”, ha denunciat Colau.

“A Barcelona, fins a 38 edificis sencers han estat adquirits per fons d’inversió especulatius i el veïnat pateix pressions per abandonar el que ha estat sempre casa seva”, ha exemplificat Colau. Pel que fa a la desregulació, ha recordat que els contractes de lloguer es redueixen a tres anys perquè la llei estatal així ho permet, i que no hi ha correspondència entre el preu del lloguer, “que puja de forma arbitrària”, i la capacitat adquisitiva de la població.

L’alcaldessa ha assenyalat Norvet, Renta Corporación, Vauras Investment i MK Premium com a exemples de fons d’inversió que, amb les seves males pràctiques, no tenen en compte l’entorn i provoquen l’expulsió del veïnat per dur a terme operacions poc transparents. També ha fet una crida als representats de les ciutats per lluitar per la regulació mundial contra l’especulació de manera conjunta.

Manifest de Barcelona

La trobada internacional, promoguda per CGLU i per les Nacions Unides, s’ha clausurat amb el Manifest de Barcelona, en què es recullen algunes de les principals accions a desenvolupar en el marc de la nova xarxa municipalista en defensa del dret a l’habitatge i a la ciutat.

NOTA:

En data 10 de novembre, l’Ajuntament de Barcelona ha rebut un comunicat de l’empresa Norvet Negotial S.L. (“Norvet”) on expressa el seu desacord amb alguna de les opinions contingudes en la present nota informativa en què se l’esmenta, tot considerant que es tracta d’una informació “falsa i imprecisa”.

En el seu comunicat, Norvet indica que és una promotora immobiliària d’alta qualitat, no un fons d’inversió, dedicada a “la restauració i desenvolupament d’edificis únics a Barcelona”; afirma que totes les seves transaccions “s’han  fet amb  respecte al principi de transparència i en estricte compliment de la normativa aplicable, així com de l’ètica i la moral professional”; i manifesta que, en el desenvolupament de la seva activitat, “sempre ha respectat l’entorn” i busca contribuir a la transformació del mercat cap a una edificació més sostenible”.

 

Compartiu aquest contingut