Unitat en la defensa dels drets humans i les llibertats

Unitat en la defensa dels drets humans i les llibertats

21/02/2018 18:58

Ajuntament. Suport i escalf institucional en la recepció dels familiars dels presos polítics catalans.

Entitats jurídiques, de drets humans, socials i culturals, així com representants polítics de diferents sensibilitats han participat en la recepció de les parelles dels presos polítics Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Joaquim Forn i Oriol Junqueras que ha tingut lloc a l'Ajuntament. Durant l'acte s'ha mostrat el suport i l'acompanyament a les famílies i la voluntat de reconstruir la unitat de país per lluitar contra la vulneració dels drets i les llibertats.

L’Ajuntament de Barcelona condemna la presó preventiva que pateixen els quatre presos polítics i exigeix la seva posada en llibertat. Durant l’acte de suport als familiars dels presos, l’alcaldessa, Ada Colau, ha reclamat també l’acostament dels presos a institucions penitenciàries catalanes mentre no siguin alliberats a fi d’evitar “que es castigui doblement els familiars, obligant-los a fer 1.300 quilòmetres cada setmana per poder-los veure, lluny de casa seva”.

La recepció de familiars i les demandes que se’n desprenen s’emmarquen en el compromís que ha adquirit recentment el consistori per l’acostament a Catalunya de Junqueras, Sànchez, Cuixart i Forn. La declaració institucional, signada per Barcelona en Comú, el Grup Municipal Demòcrata (PDeCAT), ERC, la CUP – Capgirem Barcelona i el regidor no adscrit de Demòcrates de Catalunya, considera que aquest allunyament vulnera els drets reconeguts pel dret internacional i atempta contra els drets humans.

L’alcaldessa ha fet una crida a la necessitat de fer un front comú democràtic, polític i social al més ampli possible per defensar els drets i les llibertats de “tots i cadascun dels catalans, catalanes, espanyoles i espanyols”.

Contra la vulneració de drets

Des dels fets ocorreguts durant la jornada de l’1 d’octubre, s’ha realitzat una tasca de defensa dels drets dels veïns i les veïnes de la ciutat, però també de solidaritat davant de la desproporció judicial i policial.

La violència policial viscuda a la ciutat durant la jornada de votació del referèndum i el miler de ferits que aquestes càrregues van suposar a Catalunya van exigir una resposta immediata del consistori. En aquest sentit, es va impulsar el servei d’atenció a les víctimes i es va oferir atenció jurídica i psicològica als afectats, la qual cosa va derivar en un informe detallat que va concloure que l’actuació dels cossos i les forces de seguretat de l’Estat “va ser desproporcionada i tenia com a objectiu generar pànic i desmobilitzar la població”.

L’execució de l’informe va motivar dues interpel·lacions al Congrés dels Diputats i al Parlament Europeu, per denunciar-ne els fets i compartir el document amb agents de la comunitat internacional.

A l’Ajuntament es va decidir fer litigi estratègic i personar-se com a acusació popular en els casos més greus, com el de Roger Español, ferit a l’ull per l’impacte d’una bala de goma, així com l’exercici d’acusació popular en la causa oberta contra l’actuació policial.

Entorn de la detenció i l’empresonament de les figures públiques, s’han aprovat fins ara dues declaracions institucionals, l’una per exigir l’alliberament dels presos polítics, i l’altra, esmentada abans, per al seu acostament. Anteriorment, els dies 17 i 18 d’octubre es va declarar la suspensió de l’activitat institucional en rebuig i protesta per l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, i durant les festes de Nadal una vintena de fonts es van il·luminar de groc en el seu record i de la resta de membres del Govern de la Generalitat cessats pel 155 i posats en llibertat sota fiança.

 

Compartiu aquest contingut