Agenda d'Arqueologia

Vitralls i arqueologia – convocatòria d’aportacions

aportacions fins el 15 de setembre de 2024

On: Institut Nacional d'Història de l'Art (INHA), Quan: fins el 15 de setembre de 2024

Els dies 12 i 13 de juny de 2025, la Universitat de Sorbona, el Centre André-Chastel, l’Institut Nacional d’Història de l’Art (INHA), la Universitat de Lieja, Inrap i ArScAn-UMR 7041, organitzen a Paris unta taula rodona sobre Vitralls i arqueologia.

La taula rodona podrà examinar les múltiples qüestions que afecten el vidre pla i els vitralls en un context arqueològic, a partir d’excavacions recents o de col·leccions antigues: com tractar aquests artefactes in situ, en el moment del descobriment, i garantir la seva sostenibilitat; en quins contextos estratigràfics es treuen a la llum aquests elements: fosses, nivells de destrucció, “terra negra”, etc.? ; per què no es van recuperar quan la reutilització de panells, o fins i tot de cobertes de vidre, és una pràctica ben acreditada; quines dades es poden extreure de l’estudi d’aquests fragments per al coneixement dels edificis que els van acollir i de la seva decoració, sense excloure la seva pertinença a tallers de producció i/o pintors de vidre sovint presents a les obres; què podem dir dels tallers que han anat evolucionant al llarg del temps amb, durant períodes elevats, la possible producció de vidre pla i buit, després, visiblement, una especialització, sobretot després del desenvolupament dels tallers primaris a França i la creixent demanda de vitralls? a partir dels segles XI-XII (qüestió dels tallers de vidriers i pintors de vidre); com imaginar les atmosferes acolorides dins d’aquests edificis a partir de les restes recollides; com interpretar la presència de fragments de diverses èpoques en un mateix conjunt estratigràfic; quines són les característiques tècniques i fisicoquímiques d’aquests artefactes que poden proporcionar informació sobre els seus mètodes de fabricació i la seva implementació; Quins tipus de decoracions adornen aquests gots i hi ha traces preparatòries per tallar o pintar?

Es tracta, doncs, d’afavorir un enfocament global i a llarg termini, els llocs poden lliurar lots de diferents períodes. Per abordar aquestes grans qüestions, aquesta trobada s’adreçarà a diferents agents de la recerca: arqueòlegs, especialistes en mobles de vidre i metall, historiadors de l’art, arqueòmetres i restauradors, per tal de fomentar el debat i comparar idees, problemàtiques. Les sessions seran temàtiques i els tallers es dedicaran a l’intercanvi entre especialistes.

Les temàtiques seran:

  1. De fragment a monument i viceversa.
  2. Enfocaments metodològics per a l’adquisició de dades, determinació i anàlisi morfològica de mobles.
  3. Els reptes de l’arqueometria aplicada als vitralls.
  4. Accions de conservació i restauració.

La convocatòria d’aportacions va començar el dimecres 24 d’abril de 2024 i estarà oberta fins el 15 de setembre de 2024, a l’Institut Nacional d’Història de l’art (IMHA), galeria Colbert, sala Vasari (1r pis) o sala Ingres (2n pis), 2 rue Vivienne o 6 rue des Petits Champs, 75002 París

S’ha de retornar abans del 15 de setembre de 2024 a l’adreça: vitrailarcheologie@gmail.com
Tipus d'event
Conferència
On
Institut Nacional d'Història de l'Art (INHA),
Quan
fins el 15 de setembre de 2024
Correu de contacte
vitrailarcheologie@gmail.com
Enllaç al web
https://www.centrechastel.sorbonne-universite.fr/actualites-evenements/vitrail-et-archeologie-appel-communications

Compartiu l'article

  • Google +

Altres events