Agenda d'Arqueologia

II Simposi Internacional d’Arqueologia del Born CCM

El Rec Comtal: l’aigua dibuixa la ciutat. Barcelona, segles I-XXI
— Ja us podeu inscriure–

On: Born Centre de Cultura i Memòria Quan: 15, 16 i 17 de març de 2018

Els propers dies 15, 16 i 17 de març de 2018, es realitzarà el II Simposi Internacional d’Arqueologia a El Born CCM, organitzat pel Born Centre de Cultura i Memòria, en col.laboració amb el Servei d’Arqueologia de Barcelona i que tindrà per objecte l’estudi del Rec Comtal de Barcelona.

El Rec Comtal és una de les estructures hidràuliques més importants de la història de la ciutat de Barcelona. No en coneixem amb exactitud el seu origen, però sí que podem afirmar que és hereu de l’aqüeducte romà del segle I, que va funcionar fins al segle XX. L’aigua és un element essencial per al desenvolupament de la vida d’una comunitat. La captació i el control de l’aigua ha estat un dels interessos principals de les comunitats humanes. En concret, els romans van ser uns grans enginyers i arquitectes hidràulics i van projectar i construir una xarxa considerable d’estructures amb relació a l’aigua: aqüeductes, canalitzacions, fonts, conjunts termals, clavegueres, etcètera.

El rec era un canal a cel obert que, al llarg de 13 km de recorregut, anava creuant el pla de Barcelona des de les fonts de Montcada fins al mar. A redós d’aquesta gran estructura van néixer i es van consolidar diferents nuclis, que ara configuren alguns barris de Barcelona, El Rec passa per cinc districtes de la Ciutat. El Rec va evolucionar al llarg dels canvis polítics i socials que van marcar el nostre territori, des d’època altmedieval fins al segle XX, en què el Rec va desaparèixer com a estructura, però no com a espai de memòria.

El Rec Comtal és un i en són molts alhora. Diversos conceptes i activitats permeten aproximar-nos-hi: la gestió de l’aigua, l’agricultura, l’economia, el treball, l’urbanisme, l’enginyeria, el lleure, el patrimoni, el coneixement… Des d’aquesta perspectiva, actualment l’Ajuntament de Barcelona treballa en un projecte de recuperació i valoració del Rec. A través del II Simposi Internacional d’Arqueologia, a El Born CCM volem donar visibilitat a totes aquelles recerques que, des de diverses vessants, ens han de permetre entendre l’estructura del Rec Comtal com una empremta viva del nostre passat en el present actual i, alhora, com a font per a diversos àmbits de coneixement.

Ja us podeu inscriure, al següent enllaç

Tipus d'event
Congrés
On
Born Centre de Cultura i Memòria
Plaça Comercial,
Quan
15, 16 i 17 de març de 2018
Durada
3 dies
Enllaç al web
http://elbornculturaimemoria.barcelona.cat/simposiarqueologia2018/

Compartiu l'article

  • Google +

Altres events