Patrimoni després d’una guerra

1939-2019, 80 anys del final de la Guerra Civil Espanyola

On: Campillo de Llerena, Badajoz

Quan: 20, 21, 22 de març de 2020

El proper mes de març de 2020 l’Ajuntament de Campillo de Llerena, el Frente Extremeny (Associació per a l’Estat i Recuperació del Patrimoni Bèl.lic Recent) i la UNED Mèrida, organitzen un congrés per conitnuar les línies argumentals marcades a les Jornades que es van celebrar al novembre de 2017.

El 2019 es compleixen 80 anys de la fi de la Guerra Civil Espanyola. En aquest congrés servirà per abordar la pregunta: que fer amb la Guerra Civil?. Una societat democràtica té el deure moral de gestionar el seu passat, resoldre les demandes humanitàries dels seus ciutadans i garantir la igualtat de drets, per exemple l’accés a l’educació i al coneixement.

Així s’estableixen quatre espais de reflexió i debat entorn a qüestions com la lluita desigual entre la memòria democràtica o la memòria franquista, on es posarà èmfasis en relatar què ha passat amb la memòria de la Guerra Civil i el Franquisme des de la mort del dictador fins els nostres dies. Un espai on es parlarà de com determinats grups socials vinculades a les Víctimes del Franquisme lluiten per principis bàsics com “Justífica, Veritat i Reparació” i les diverses respostes que els governs democràtics han anant donant.

El segon espai es centrarà en els aspectes patrimonials i arqueològics de les restes materials del conflicte. A quina situació es troba la protecció del patrimoni bèl·lic, les seves amenaces, i possibles propostes que s’estan duent a terme per al seu estudi i valorització patrimonial.

El tercer espai pretén iniciar una reflexió que es pugui concretar una sèrie de màxims, a tenir en compte per a la museografia dels espais bèl·lics i de la seva materialitat, tangible i intangible. De la mà de crear espais museogràfics està la didàctica, on esperem comptar amb exemples concrets que mostrin les principals línies sobre les que s’està treballant des de diferents àmbits: institucions, associacions, universitat.

Finalment, i tenint en compte el treball desenvolupat als àmbits anteriors és necessari reflexionar sobre les possibilitats que el Patrimoni bèl·lic té per als territoris rurals. Es necessària la viabilitat econòmica, ja demostrada a alguns llocs d’Espanya i ja consagrada a altres llocs d’Europa, que el patrimoni cultural suposa per posar en valor turístic els vestigis de la Guerra Civil.

Tipus d'event
Congrés
On
Campillo de Llerena, Badajoz
Quan
20, 21, 22 de març de 2020
Durada
3 dies
Correu de contacte
secretaria@congresofrentex.es
Enllaç al web
http://congresofrentex.es/

Compartiu l'article

  • Google +

Altres events