Notícies

El mosaic del meu barri: èxit de participació amb més de dos mil mosaics

L’espai de participació ha tancat, com estava previst, el 31 de juliol. El projecte segueix actiu, ara però, a la rebotiga.

16 agost, 2017 , fa 5 anys | 1.403 visites

Efectivament, després d’una etapa de recerca i descoberta de mosaics pels 10 districtes de la ciutat i de recollir i compartir –en aquest moment- 1.071 imatges de 612 mosaics diferents volem, primer de tot, agrair la participació de totes les persones que han contribuït a fer realitat el projecte.  Volem agrair també les mostres de felicitació que ens heu fet arribar per la feina de classificació, descripció i informació de les imatges rebudes cada dia; agrair també l’entusiasme manifestat envers el propi projecte i l’encoratjament per seguir endavant amb empreses similars. Tot plegat dóna sentit a l’esforç que ha fet l’equip que hi treballa, dia sí dia també, per a aportar la informació sobre cadascuna de les imatges rebudes.

El projecte, ara sí que ho podem dir, tot just acaba de començar. Les imatges recollides –les que ja podem veure a través del web i les més de 1.000 que encara s’estan documentant per poder mostrar– són tan sols una mostra del potencial que Barcelona ofereix en aquesta vessant de les arts decoratives vinculades a la construcció. Revestiments de mosaic de terres, parets, sostres, cobertes o altres que, en forma de paviments, arrimadors, sota-balcons, teulades, bancs, o també de petits detalls –street art–, donen color i vida a la ciutat ja sigui dins o fora de casa, sota terra –podem veure molts mosaics al metro !-, pels carrers i teulats.

La pàgina web seguirà activa i anirà incorporant el material fotogràfic rebut perquè l’equip que confecciona la informació sobre les imatges que anem publicant no s’aturarà fins a acabar existències.  L’equip del projecte no només ha treballat en la classificació i documentació de les imatges; el projecte d’El mosaic del meu barri, no ho oblidem, té per objectiu posar en relleu el patrimoni musivari de la ciutat per comprendre’n la seva importància i singularitat però, sobretot, per potenciar i responsabilitzar el ciutadà de la seva conservació. En aquest sentit, el web ha anat ampliant durant aquests mesos els consells de conservació per tal d’orientar sobre el procediment més adient per a la neteja i tractament de cada tipus de mosaic.

Així, també seguirem actius per seguir informant sobre les exposicions, tallers, novetats bibliogràfiques o altres propostes que es generin sobre els mosaics, ja sigui des de la vessant de la conservació, de la història o de la creació artística.

Esperem que ben aviat puguem retornar i compartir el que hem après amb la creació dels Itineraris. Itineraris que proposarem a través del web per recórrer en grup –de manera guiada–, però també independent. Volem compartir la descoberta d’aquestes obres del carrer que sovint passen desapercebudes però també dels artistes que les han creat, la majoria poc coneguts pel gran públic, possiblement ignorats. Noms com la Família Bru o Mario Madagliano, exponents del nostre modernisme; Joan Rifà Benet (Silicor) , Armand Olivé Milian o Francesc Fornells-Pla i Julio Bono amb obra més contemporània; les creacions més recents de Miralles-Tagliablue o de Cumelles-Fontcuberta per citar algunes referències d’autor, però també per conèixer tècniques i materials que il·lustren la varietat i diversitat de les obres de mosaic que s’han creat, sobretot, a partir del modernisme i que són un exponent indispensable per comprendre la nostra arquitectura, tant d’interior com d’exterior.

La web seguirà activa per fer balanç del que hem descobert, recollit i compartit i, també, de tot el que hem après. Però també seguirà activa per fer el que ens hem compromès: construir la història del mosaic a Barcelona. I aquest sí que és un projecte que tot just acaba de començar !

Compartiu l'article

 • Google +
 • Gres ceràmic, carrer Bailén 126 (Foto: anònim)

  Gres ceràmic, carrer Bailén 126 (Foto: anònim)

 • Paviment hidràulic, carrer de la Comtessa de Sobradiel, 4. (Foto: M. Pereda Llop)

  Paviment hidràulic, carrer de la Comtessa de Sobradiel, 4. (Foto: M. Pereda Llop)

 • Paviment hidràulic, carrer de la Comtessa de Sobradiel, 4. (Foto: M. Pereda Llop)

  Paviment hidràulic, carrer de la Comtessa de Sobradiel, 4. (Foto: M. Pereda Llop)

 • Cartell publicitari (OPI) d'El mosaic del meu barri. (Foto: M. Molinas)

  Cartell publicitari (OPI) d'El mosaic del meu barri. (Foto: M. Molinas)

 • Rajola ceràmica, carrer de Balmes 89 (Foto: anònim)

  Rajola ceràmica, carrer de Balmes 89 (Foto: anònim)

 • Rajola ceràmica, carrer de Balmes, 163. (Foto: Agué)

  Rajola ceràmica, carrer de Balmes, 163. (Foto: Agué)

 • Rajola ceràmica, carrer de Numància, 120. (Foto: Carolina)

  Rajola ceràmica, carrer de Numància, 120. (Foto: Carolina)

 • Terratzo, carrer de Muntaner, 33. (Foto: Xesco O)

  Terratzo, carrer de Muntaner, 33. (Foto: Xesco O)

 • Tessel·la, carrer de Rosselló, 431 (Foto: E. Moreno)

  Tessel·la, carrer de Rosselló, 431 (Foto: E. Moreno)

 • Tessel·la, carrer de Getsemaní, 6 (Foto: E. Moreno)

  Tessel·la, carrer de Getsemaní, 6 (Foto: E. Moreno)

 • Tessel·la, Passeig de Valeri Serra, 2. (Foto: anònim)

  Tessel·la, Passeig de Valeri Serra, 2. (Foto: anònim)

 • Tessel·la/trencadís, carrer de Ballester, 3-5 (Foto: anònim)

  Tessel·la/trencadís, carrer de Ballester, 3-5 (Foto: anònim)

 • Trencadís, carrer de Labèrnia, 9 (Foto: Lluc)

  Trencadís, carrer de Labèrnia, 9 (Foto: Lluc)

 • Trencadís, carrer de Montseny, 14 (Foto: anònim)

  Trencadís, carrer de Montseny, 14 (Foto: anònim)

 • Trencadís, carrer de Sant Pere Més Alt, 74 (Foto: anònim)

  Trencadís, carrer de Sant Pere Més Alt, 74 (Foto: anònim)

Altres notícies