Notícies

El Mosaic del meu barri torna a obrir l’espai de participació

A punt de rebre les teves fotos des de l’1 d’octubre al 30 de novembre

28 setembre, 2018 , fa 6 anys | 1.320 visites

L’inventari participatiu de fotos de mosaics de Barcelona va tancar l’edició de 2017 amb un total de 2.490 imatges rebudes, el que representa un total de 1.456 mosaics registrats, de 225 participants. El web ha rebut un total de 46.182 visites en un any.

És la primera vegada que Barcelona impulsa un projecte d’aquestes característiques i posa en mans dels ciutadans el protagonisme en la descoberta i valoració del patrimoni comú. L’objectiu del projecte no s’atura en la descoberta dels mosaics sinó que es centra en la seva conservació. Conservació que també posem a mans dels ciutadans donant-los consells i indicacions de com fer-ho.

El recull de fotografies, endreçades per districtes, tècnica o època en l’Inventari del web ha permès la descoberta d’un patrimoni musivari desconegut. La gent ens ha obert les cases i ha volgut compartir allò privat per a fer-ho una mica públic, pel coneixement i gaudi de tothom. La descoberta ha anat més enllà gràcies a la recerca bibliogràfica i d’arxius que ha calgut fer per a redactar la informació que s’envia al participant en forma de fitxes.  Perquè aquesta ha estat la recompensa oferta des del web: la publicació de la foto juntament amb la informació del revestiment musiu, de les seves característiques artístiques, cronologia; a vegades també dades sobre el fabricant o sobre l’autor. Particularitats que la majoria de vegades son desconegudes per al públic no professional i posades, així, a l’abast de la consulta a través del web. Contràriament a les nostres expectatives, s’han registrat una gran quantitat de mosaics diferents, amb molt pocs exemples repetits. D’alguns, hem pogut arribar a identificar-ne l’autor i seguir pistes sobre altres creacions seves desconegudes. Aquest és el cas de Luigi Pellarin, mosaïcista italià i principal autor dels paviments de terratzo venecià de finals del segle XIX que arribà a Barcelona provinent del Friuli italià. O Mario Maragliano de qui hem pogut aprofundir en el coneixement de la seva obra a cavall entre les creacions historicistes i com a braç executor de mosaics plenament modernistes dissenyats per Domènech i Muntaner, per citar un exemple. Armand Olivé Milian i Fornells-Pla són mosaïcistes més propers, veritables artistes de mosaics dels anys 60 i 70; Lívia Garreta mosaïcista contemporània i els creadors de mosaics del corrent artístic Street Art, que fan servir diverses tècniques musives per penjar les seves creacions urbanes.

Tot i que som conscients que lInventari participatiu és la part més atractiva del projecte, els Consells de conservació i les Definicions de tècniques musives també han sigut font d’interès, en particular les que tracten de mosaics hidràulics. El projecte ha permès detectar l’existència de confusions i la manca de terminologia tècnica en les publicacions especialitzades, així com llacunes a nivell del coneixement de l’art musivari a Barcelona. A l’hora, hem observat que el projecte El mosaic del meu barri comença a esdevenir un referent professional i hem pogut constatar la seva utilitat per exemple entre els arquitectes, a l’hora de preveure intervencions on hi ha mosaics.

Les novetats del web

La segona temporada del Mosaic del meu barri obre amb algunes novetats que són fruit del treball de recopilació i síntesi del material rebut a través de les aportacions dels participants. Així, un apartat que estava encara per estrenar –els Itineraris– es posarà en marxa el mateix dia 1 d’octubre. Amb la presentació dels dos primers itineraris –d’un total previst de 10– convidem a gaudir en directe d’aquestes peces, transformant la ciutat en un museu a l’aire lliure. Els Itineraris, muntats a partir d’eixos temàtics que aporten contingut i significat a les peces, seran objecte d’una passejada guiada un cop al mes, que anunciarem durant l’any a l’apartat d’Activitats. Així, “Decoracions de façana: les cases d’estiueig d’Horta” i “Mosaics a farmàcies modernistes del Casc Antic”, son les propostes inicials.

Els barris de la ciutat podran veure aviat, en format de vídeo, l’agraïment per haver col·laborat en la construcció de l’Inventari de mosaics. Així, hem adaptat el vídeo promocional de la web amb tot d’imatges dels mosaics rebuts, agrupats per districtes. Això es podrà veure a les biblioteques, centres cívics i museus municipals.

Pel que fa la pàgina web hem fet algunes millores com per exemple a l’Espai de participació, de manera que hem simplificat el formulari per enviar les fotos de mosaics. Ara, amb l’adreça del mosaic i l’autoria de la foto n’hi ha prou per participar.  També hem potenciat el motor de cerca de fotos per tal de transformar l’Inventari en una base de dades que confiem esdevingui  una eina eficaç de consulta i investigació.

Estem molt agraïts de la tasca iniciada amb  els nous col·laboradors –arxius i universitats- que   s’han avingut a compartir i difondre la valuosa informació que custodien. Així, comptem en aquests moments amb el suport de l’Arxiu Municipal d’Esplugues de Llobregat, la Càtedra Gaudí –Biblioteca Oriol Bohigas- , l’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya i el Centre de Documentació del Col·legi d’aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers d’edificació de Barcelona.

L’esperit del projecte segueix endavant per demostrar que el patrimoni ha de ser sentit per tota la societat i viscut com un bé col·lectiu que cal preservar.

Compartiu l'article

  • Google +
  • Mosaic de tessel•les de vidre, carrer del Mestre Nicolau, 2, Sarrià-Sant Gervasi (Foto: Lluc)

    Mosaic de tessel•les de vidre, carrer del Mestre Nicolau, 2, Sarrià-Sant Gervasi (Foto: Lluc)

  • Mosaic de tessel•les de ceràmica, Passeig de la Font d’en Fargas, 10, Horta-Guinardó (Foto: A. Schulz)

    Mosaic de tessel•les de ceràmica, Passeig de la Font d’en Fargas, 10, Horta-Guinardó (Foto: A. Schulz)

  • Mosaic de terratzo i tessel•les de pedra i gres ceràmic, carrer de Girona, 25, Eixample (Foto: M. Molinas)

    Mosaic de terratzo i tessel•les de pedra i gres ceràmic, carrer de Girona, 25, Eixample (Foto: M. Molinas)

  • Trencadís, centre Les Glòries, avinguda Diagonal, 208, Sant Martí (Foto: E. Cobo)

    Trencadís, centre Les Glòries, avinguda Diagonal, 208, Sant Martí (Foto: E. Cobo)

  • Mosaic hidràulic, carrer de Marie Curie, 6, Nou Barris (Foto: C. Campos Rivas)

    Mosaic hidràulic, carrer de Marie Curie, 6, Nou Barris (Foto: C. Campos Rivas)

  • Mosaic de gres ceràmic, rambla Fabra i Puig, 13, Sant Andreu (Foto: A. Schulz)

    Mosaic de gres ceràmic, rambla Fabra i Puig, 13, Sant Andreu (Foto: A. Schulz)

  • Trencadís, Park Güell, carrer d’Olot, 1-13, Gràcia (Foto: A. Schulz)

    Trencadís, Park Güell, carrer d’Olot, 1-13, Gràcia (Foto: A. Schulz)

  • Mosaic de rajoles de ceràmica, estació de metro Paral•lel, Sants-Montjuïc (Foto: T. Navas Ferrer)

    Mosaic de rajoles de ceràmica, estació de metro Paral•lel, Sants-Montjuïc (Foto: T. Navas Ferrer)

  • Mosaic de tessel•les de ceràmica, carrer del Doctor Ibánez, 38, Les Corts (Foto: M. Urbiola)

    Mosaic de tessel•les de ceràmica, carrer del Doctor Ibánez, 38, Les Corts (Foto: M. Urbiola)

  • Trencadís, plaça dels Àngels, 8, Ciutat Vella (Foto: anònim)

    Trencadís, plaça dels Àngels, 8, Ciutat Vella (Foto: anònim)

Altres notícies