Notícies

El mosaic del meu barri

Un projecte participatiu per a conèixer i preservar el patrimoni de la ciutat

8 maig, 2017 , fa 7 anys | 4.174 visites

Del 15 al 22 d’octubre de 2017 Barcelona acull el 13è Congrés Internacional de Conservació de Mosaics que cada tres anys organitza l’ICCM –International Commettee for the Conservation of Mosaics– amb el suport de la Getty Foundation.  L’Ajuntament de Barcelona, a través del Servei d’Arqueologia és l’organisme local encarregat de l’organització del congrés. Un congrés que aplegarà 300 especialistes de més de trenta cinc països, de quatre continents.

La ciutat, però, no en podia quedar al marge. La celebració del congrés ha ofert el marc ideal per posar en valor del patrimoni musivari de la ciutat. Un patrimoni conegut i visible en edificis públics però també desconegut i a vegades poc o gens valorat en edificis privats. Partint de la idea que el primer pas per conservar el patrimoni és el seu reconeixement com a tal, s’ha impulsat el projecte anomenat El mosaic del meu barri.

El projecte s’articula al voltant d’una pàgina web que té per objectiu allotjar l’inventari de fotos dels mosaics de Barcelona. Confeccionat a partir de la participació de la gent, proposem que tothom qui vulgui enviï una imatge d’un mosaic i col·labori en la construcció  del web. S’acceptaran fotos de mosaics situats tant a l’exterior com a l’interior d’edificis, ja siguin públics o privats. Poden ser de totes les èpoques i tècniques: mosaics de tessel·les, de trencadís, hidràulics,  de gres ceràmic, de rajoles o altres. Les fotos rebudes es publicaran acompanyades d’informació de caire històric i tècnic. Podreu consultar-les per tècnica o per la seva localització en els diferents barris de la ciutat. O, simplement, gaudir de la seva riquesa de formes i colors.  Gràcies a la confecció d’aquest inventari, el projecte proposarà itineraris per la ciutat per tal de descobrir la riquesa musivària dels diferents barris.

Amb l’ànim de contribuir a la conservació i supervivència de tot aquest patrimoni artístic, el web proposa un seguit de consells de conservació per ajudar els propietaris particulars a tenir cura dels seus mosaics.  Es tracta de recomanacions senzilles de manteniment o també per a evitar les actuacions inapropiades.  Aquest consells són el fruit del treball de recerca  que s’està duent a terme amb estudiants de conservació-restauració de la Universitat de Barcelona i de l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, així com també amb restauradors professionals de la Diputació de Barcelona

El mosaic del meu barri s’adreça a la ciutadania en general, ja sigui els habitants, usuaris o visitants de la ciutat, els particulars i els especialistes. Tothom qui hi vulgui participar ho podrà fer enviant les seves fotos a través del web El mosaic del meu barri. La participació a l’inventari estarà oberta fins el 31 de juliol.  Posteriorment el web continuarà disponible.

Aquesta és la primera vegada que el Servei d’Arqueologia de Barcelona impulsa una campanya de llarg abast envers la sensibilització i conservació del patrimoni de la ciutat. Gràcies a les xarxes socials i a les noves tecnologies podrem conèixer unes peces artístiques difícilment visibles d’una altra manera. Aquí ja no es tracta de si el patrimoni és públic o privat; es tracta de prendre consciència que aquest és el patrimoni de la ciutat de Barcelona i que cal que ens fem responsables del seu manteniment i conservació. Perquè això la fa diferent, aquestes “peces” de mosaic –entre moltes d’altres– donen sentit als nostres edificis, places i carrers. Amb “El mosaic del meu barri” tot Barcelona participa al congrés, tot Barcelona es fa responsable de la conservació del patrimoni.

Compartiu l'article

  • Google +
  • Mosaic de rajoles de ceràmica, “El món neix en cada besada”, J. Fontcuberta. Plaça I. Nonell, Ciutat Vella (Foto: ©Museu Virtual de l'Art Públic. Ajuntament de Barcelona)

    Mosaic de rajoles de ceràmica, “El món neix en cada besada”, J. Fontcuberta. Plaça I. Nonell, Ciutat Vella (Foto: ©Museu Virtual de l'Art Públic. Ajuntament de Barcelona)

  • Mosaic de tessel•les de ceràmica, La Lleteria BP. Carrer Salvà 42, Sants-Montjuïc (Foto: Terra conservació i patrimoni)

    Mosaic de tessel•les de ceràmica, La Lleteria BP. Carrer Salvà 42, Sants-Montjuïc (Foto: Terra conservació i patrimoni)

  • Trencadís, A. Gabarre González. Carrer Gran de Sant Andreu, Sant Andreu (Foto: Terra conservació i patrimoni)

    Trencadís, A. Gabarre González. Carrer Gran de Sant Andreu, Sant Andreu (Foto: Terra conservació i patrimoni)

  • Mosaic Hidràulic. Passeig de Maragall 225, Horta-Guinardó (Foto: Terra conservació i patrimoni)

    Mosaic Hidràulic. Passeig de Maragall 225, Horta-Guinardó (Foto: Terra conservació i patrimoni)

  • Alicatat, antiga plaça de toros Les Arenes. Gran Via de les Corts Catalanes 373-385, Eixample (Foto: Terra conservació i patrimoni)

    Alicatat, antiga plaça de toros Les Arenes. Gran Via de les Corts Catalanes 373-385, Eixample (Foto: Terra conservació i patrimoni)

  • Mosaic de gres ceràmic, Can Marsans. Carrer Mare de Déu del Coll 41-51, Gràcia (Foto: M. Alcobé)

    Mosaic de gres ceràmic, Can Marsans. Carrer Mare de Déu del Coll 41-51, Gràcia (Foto: M. Alcobé)

  • Terratzo, mosaic del “Pla de l’Os” J. Miró. La Rambla, Ciutat Vella (Foto: Terra conservació i patrimoni)

    Terratzo, mosaic del “Pla de l’Os” J. Miró. La Rambla, Ciutat Vella (Foto: Terra conservació i patrimoni)

  • OPI de la campanya Mosaic del meu barri

    OPI de la campanya Mosaic del meu barri

Altres notícies