Notícies

El refugi antiaeri núm. 722 del carrer de Burgos, 5.X

Descobert un refugi inacabat al carrer Burgos, 5.X (Districte de Sants-Montjuïc), el refugi 722.

11 febrer, 2015 , fa 9 anys | 5.288 visites

Durant la primera setmana de febrer es va descobrir una de les entrades del refugi antiaeri núm. 722, localitzat al carrer de Burgos, 5.X, al districte de Sants-Montjuïc, arran de les obres de construcció d’un nou dipòsit freàtic. Aquests treballs estan sent dirigits per l’arqueòleg Dídac Pàmies (ANTEQUEM).

Segons la documentació recollida a l’Arxiu Contemporani de Barcelona, es podria tractar del refugi 0722. Es coneix l’existència d’aquest refugi pel llistat de refugis antiaeris del 16 de juliol de 1938 publicat a l’Atles dels Refugis de la Guerra Civil espanyola a Barcelona, editat per l’Ajuntament de Barcelona i CLABSA. A Barcelona se’n construïren al voltant de 1.400.

En aquest cas, només coneixíem l’existència d’aquest refugi per aquest llistat, sense arribar a tenir cap més documentació, ja fossin plànols o el projecte constructiu de l’època, o fruit d’intervencions posteriors.

En el moment de la descoberta aquesta entrada estava plena de runa, i un cop buidada de terra es va documentar un tapiat que segellava l’accés a mitja alçada. Aquesta entrada té entre 8 i 10 metres de llargada i una profunditat d’entre 6 i 8 metres.

Immediatament, tècnics del Servei d’Arqueologia de Barcelona, juntament amb la Unitat de Subsòl dels Mossos d’Esquadra, van procedir a inspeccionar aquesta descoberta. Un cop enretirat el tapiat, es va poder comprovar que aquest refugi mai es va arribar a construir. La part construïda es limitava només a l’entrada, ja que a partir d’aquí només s’estenien un parell de galeries inacabades excavades al subsòl, i totalment col·lapsades. Generalment els refugis antiaeris de Barcelona es troben excavats en argila o torturà, substrats geològics molt resistents, però en aquest cas, el substrat existent en aquesta zona són graves, les quals són força inestables i poc consistents, fet que provocà el col·lapse de les galeries a l’inici de la construcció del refugi durant el conflicte bèl·lic.

Amb aquesta troballa es constata que no sempre es van arribar a construir o executar la totalitat dels 1400 refugis de la ciutat, ja fos per motius tècnics o per la idoneïtat dels terrenys on s’havien d’excavar.

Durant els propers dies es procedirà a la documentació planimètrica i fotogràfica de l’entrada del refugi i d’una part de les galeries inacabades.

Compartiu l'article

 • Google +
 • Entrada segellada del refugi núm. 722. Foto: SABCN

  Entrada segellada del refugi núm. 722. Foto: SABCN

 • Entrada del refugi núm. 722 al carrer de Burgos. Foto: SABCN

  Entrada del refugi núm. 722 al carrer de Burgos. Foto: SABCN

 • Entrada lliure de terra del refugi antiaeri del carrer Burgos. Foto: SABC

  Entrada lliure de terra del refugi antiaeri del carrer Burgos. Foto: SABC

 • Entrada un cop ja destapiada. Foto: Dídac Pàmies (ANTEQUEM)

  Entrada un cop ja destapiada. Foto: Dídac Pàmies (ANTEQUEM)

 • Una de les galeries inacabades col.lapsades de terra. Foto: Dídac Pàmies (ANTEQUEM)

  Una de les galeries inacabades col.lapsades de terra. Foto: Dídac Pàmies (ANTEQUEM)

 • Vista d'una de les galeries totalment col.lapsades. Foto: Dídac Pàmies (ANTEQUEM)

  Vista d'una de les galeries totalment col.lapsades. Foto: Dídac Pàmies (ANTEQUEM)

Altres notícies