Notícies

El refugi antiaeri núm. 758 del carrer de la Florida (Nou Barris)

Redescobert el refugi núm. 758 del carrer de la Florida, al districte de Nou Barris

14 maig, 2018 , fa 5 anys | 2.789 visites

Des del 3 d’abril s’està duent a terme el seguiment arqueològic de les obres d’urbanització del  carrer de la Florida, 1-68, al districte de Nou Barris, treballs que han permès  descobrir un nou refugi antiaeri, el qual fou clausurat un cop finalitzat el conflicte bèl·lic l’any 1939. Aquests treballs estan sent dirigits per l’arqueòleg Jordi Ardiaca (Global Geomàtica SL).

Segons la documentació recollida a l’Arxiu Contemporani de Barcelona, es tracta del refugi 0758. Es coneix l’existència d’aquest refugi pel llistat de refugis antiaeris del 16 de juliol de 1938 publicat a l’Atles dels Refugis de la Guerra Civil espanyola a Barcelona, editat per l’Ajuntament de Barcelona i CLABSA. A Barcelona se’n construïren al voltant de 1.400.

En aquest cas, a més de conèixer la seva existència per aquest llistat, també es disposava dels plànols constructius del refugi, documents arxivats a l’Arxiu Contemporani de Barcelona.

Arran d’aquests treballs d’urbanització, es va produir la descoberta d’una de les entrades a l’esmentat refugi, la qual es va omplir de terra un cop acabat el conflicte bèl·lic. A dia d’avui els treballs de neteja de l’accés encara continuen, atesa la gran quantitat de terra acumulada, i a la longitud d’aquest tram. Fins al moment s’han buidat més de 10m, assolint una profunditat d’uns 6 metres. En qüestió de dies s’acabarà de buidar tot l’accés fins a arribar a la part inferior, que generalment solia estar segellada amb un envà de totxanes, per tal d’impedir l’accés a les galeries del refugi. El refugi es troba excavat a les argiles naturals o torturà, i l’entrada es troba parcialment construïda amb parets i volta catalana de maons.

Un cop s’arribi al tram segellat, la Unitat de Subsòl dels Mossos d’Esquadra, juntament amb els tècnics del Servei d’Arqueologia de Barcelona, inspeccionaran la resta del refugi per assegurar l’accés i comprovar el seu estat de conservació.

Durant els treballs de buidatge de l’entrada al refugi s’han pogut recuperar diferents elements datables de la Guerra Civil: casquets de bala, una llauna de ferro, i dues insígnies político-militars amb un dibuix de la senyera i el nom Catalunya a la seva part superior.

Durant les properes setmanes es procedirà a la documentació planimètrica i fotogràfica de tot el refugi, i la recuperació de tots els elements mobles del seu interior.

Compartiu l'article

 • Google +
 • Accès al refugi antiaeri del carrer de la Florida. Foto: SABCN

  Accès al refugi antiaeri del carrer de la Florida. Foto: SABCN

 • Interior de les escales d'accés al refugi del carrer de la Florida. Foto: Jordi Ardiaca

  Interior de les escales d'accés al refugi del carrer de la Florida. Foto: Jordi Ardiaca

 • Escales d'accés al refugi del carrer de la Florida. Foto: Jordi Ardiaca

  Escales d'accés al refugi del carrer de la Florida. Foto: Jordi Ardiaca

 • Treballs d'extracció de terra de l'interior de l'accés al refugi. Foto: Jordi Ardiaca

  Treballs d'extracció de terra de l'interior de l'accés al refugi. Foto: Jordi Ardiaca

 • Materials arqueològics recollits durant els treballs de neteja de l'accés al refugi. Foto: Jordi Ardiaca

  Materials arqueològics recollits durant els treballs de neteja de l'accés al refugi de La Florida. Foto: Jordi Ardiaca

Altres notícies