Notícies

Fi de la intervenció a les Casetes de Pedralbes

Els treballs arqueològics posen al descobert una àrea de producció vinícola d’època moderna

5 agost, 2024 , fa 1 mes | 99 visites

Ha finalitzat la segona fase de la intervenció arqueològica subsidiària de l’Avantprojecte de restauració de les Casetes a la baixada del Monestir (Districte de les Corts), sota la direcció de l’arqueòloga Anna Bordas Tissier, de l’empresa Associació de Tècnics d’Investigacions Culturals i Socials, SL (ATICS).

En la primera fase, que va tenir lloc entre el 12 de setembre de 2022 i el 10 de febrer de 2023, es va excavar la caseta del número 5 i el pati. Aquesta segona fase, que va iniciar-se el 15 de gener i es preveu que finalitzi el 9 d’agost d’enguany, s’ha centrat en les casetes dels números 7, 9 bis i el passatge que hi ha entre les casetes dels números 3 i 5.

En conjunt, la intervenció ha permès obtenir una aproximació sobre l’evolució de l’ocupació dels espais externs a la zona de clausura del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, des d’època altmedieval, amb la presència d’un antic canal d’aigua excavat al terreny natural i restes de murs molt malmesos, fins a cronologies contemporànies, amb restes de les diferents fases constructives de les casetes de majordomia.

Destaca especialment la gran estructura circular d’època moderna localitzada al passatge entre les casetes dels números 3 i 5 que, juntament amb una estructura de les mateixes característiques que s’havia excavat al pati de la caseta del número 5, s’havia interpretat com a possible forn de material constructiu. La segona fase de la intervenció arqueològica, juntament amb els primers resultats dels estudis bioarqueològics duts a terme a partir dels materials obtinguts durant la fase anterior, ha permès reinterpretar la funcionalitat d’ambdues estructures, que s’han d’entendre com a grans cups de vi. Aquests cups haurien funcionat conjuntament amb la resta d’estructures relacionades amb la producció de vi documentades a l’espai de la caseta del número 9 bis.

Els treballs de camp finalitzen, però les tasques de laboratori i estudi seguiran en marxa. Els resultats científics que aportin permetran comprendre millor les activitats del monestir que es duien a terme fora de l’espai de clausura.

Compartiu l'article

  • Google +
  • 1. Zona de les restes de premsa de biga amb el contrafort. Foto: Anna Bordas

  • 2. Restes relacionades amb la producció de vi. Foto: Anna Bordas

  • 3. Retalls i estructures relacionades amb la producció de vi. Foto: Anna Bordas

  • 4. Sector 4. Sitja UE 1458 i rebliment UE 1479. Foto: Anna Bordas

  • 5. Restes de l'habitatge s.XVII. Foto: Anna Bordas

  • 6. Restes de l'habitatge del segle XIX-XX. Foto: Anna Bordas

  • 7. Nou tram del canal amortitzat en època alt medieval documentat a la fase 1. Foto: Anna Bordas

  • 8. Contrafort i mur de clausura. Foto: Anna Bordas

  • 9. Zona passatge. Planta inicial per sota paviment i clavegueres del segle XIX-XX. Vista des del nord. Foto: Anna Bordas

  • 10. Zona passatge amb les canalitzacions i la fonamentació del cup. Foto: Anna Bordas

  • 11. Zona passatge. Detall de la claveguera del s.XVI i del basament del cup del s. XVIII-XIX. Foto: Anna Bordas

Altres notícies