Notícies

Intervenció arqueològica al Baluard del Migdia

Avancen els treballs arqueològics del sistema defensiu d’època moderna (S. XVI-XVIII)

17 febrer, 2015 , fa 5 anys | 4.964 visites

Des de mitjans de desembre de 2014 s’està duent a terme els treballs d’intervenció arqueològica al Baluard del Migdia, que es centraran en l’excavació de l’espai situat a l’exterior del baluard comprès entre el mateix baluard, la muralla, la contraescarpa i el carrer d’Ocata. En l’espai del fossat s’arribarà fins a exhaurir els nivells antròpics que l’amortitzen, sense arribar  a excavar els nivells de  sorres procedents de les deposicions al•luvials procedents del Besòs produïdes, sobretot, a partir de la construcció de l’escullera del segle XV. Aquests treballs estan sent dirigits per l’arqueòleg Mikel Soberón Rodríguez (CODEX).

Durant aquestes darreres setmanes s’ha procedit a rebaixar la totalitat de l’espai entre la contraescarpa (S. XVIII) i la muralla i el baluard (S. XVI), en concret els nivells de runa abocats des del segle XIX.  Així mateix també s’han documentat altres troballes, com seria una possible sínia al punt d’unió entre baluard i muralla, un àmbit de funció ara per ara indeterminada al cantó del baluard, el qual aprofita un dels murs de la derivació del Rec i una canalització, ja detectada en passades intervencions, a la banda de la contramuralla. Per últim cal destacar la troballa dels possibles límits del fossat del segle XVII.

Durant les properes setmanes continuaren els treballs i la documentació d’aquestes restes, permetent ampliar  el coneixement del sistema defensiu de la muralla moderna de Barcelona.

Compartiu l'article

 • Google +
 • Vista general del baluard del Migdia a l'inici dels treballs arqueològics. Foto: Mikel Soberon (CODEX)

  Vista general del baluard del Migdia a l'inici dels treballs arqueològics. Foto: Mikel Soberon (CODEX)

 • Vista general del Baluard del Migdia un cop extrets els nivells contemporanis que el reblien. Foto: Mikel Soberon (CODEX)

  Vista general del Baluard del Migdia un cop extrets els nivells contemporanis que el reblien. Foto: Mikel Soberon (CODEX)

 • Restes d'una possible sínia, i un col.lector que travessa la muralla moderna per sota. Foto: Mikel Soberon (CODEX)

  Restes d'una possible sínia, i un col.lector que travessa la muralla moderna per sota. Foto: Mikel Soberon (CODEX)

 • Detall de la sortida del col.lector que travessa la muralla moderna. Foto: Mikel Soberon (CODEX)

  Detall de la sortida del col.lector que travessa la muralla moderna. Foto: Mikel Soberon (CODEX)

Altres notícies