Revers d'una moneda ibera de Kese (Tarragona). Foto: SABCN

Treball de laboratori

Restauració de cinc monedes iberes de l’excavació de la plaça del Duc de Medinaceli

Ciutat Vella | Data d'inici: 28-03-2014 | Data de finalització: 23-05-2014

Els treballs de restauració documenten cinc monedes iberes de l’excavació de la plaça del Duc de Medinaceli de l’any 2013

20 abril, 2015 | fa 9 anys | 203 visites

Durant bona part del 2013 es va dur a terme l’excavació arqueològica al solar situat a la cantonada de la plaça del Duc de Medinaceli i el carrer Nou de Sant Francesc, arran de les obres destinades a la construcció d’un bloc de pisos amb dues plantes subterrànies d’aparcament.

Aquests treballs van permetre documentar diverses fases d’ocupació d’aquest espai, des d’època romana (S. I dC) fins a la construcció de l’edifici actual (S. XIX), passant per un palau gòtic (S. XIV).

Pel que fa a època romana, es documenta una ocupació des del segle I dC fins a principis del segle III dC, amb funcions diverses. En un primer moment la ocupació estaria relacionada amb una zona d’activitat productiva indeterminada a l’exterior de la ciutat i, posteriorment, durant el segle III dC, aquesta àrea esdevindria una zona de necròpolis, amb la documentació d’una inhumació infantil.

Els materials mobles recuperats durant la intervenció van incloure, entre molts altres elements, un conjunt de cinc monedes. Els treballs posteriors de laboratori han permès netejar-les i identificar-les, aportant una dada força significativa: cinc monedes iberes. Quatre estarien associades a nivells romans imperials (finals I-IV dC) i una cinquena es trobava descontextualitzada en nivells del segle XIV.

A més, gràcies al seu bon estat de conservació, ha estat possible identificar la seca de procedència de quatre d’aquestes monedes: dos asos de Kese (Tarragona), un as d’Untikesken (Empúries) i un as d’Iltirta (Lleida). La cinquena moneda presenta només un genet amb palma, sense poder determinar la seca.

La peculiaritat de la troballa ve donada pel fet de trobar aquest conjunt de monedes iberes en un context imperial romà d’entre els segles I-IV dC, atès que aquestes produccions monetàries van deixar de produir-se durant el segle I aC. La continuïtat en l’ús d’aquestes monedes fins ben entrat el baix imperi romà, vindria donada per ser considerades un objecte de prestigi, no tant a nivell monetari, sinó més com a col·leccionista. Cal destacar què és una gran troballa, ja que són poques les monedes ibers recuperades d’intervencions arqueològiques a Barcelona.

 

Compartiu l'article

  • Google +
  • Revers d'una moneda ibera de Kese (Tarragona). Foto: SABCN

    Revers d'una moneda ibera de Kese (Tarragona). Foto: SABCN

  • Anvers d'una moneda ibera de Kese (Tarragona). Foto: SABCN

    Anvers d'una moneda ibera de Kese (Tarragona). Foto: SABCN

  • Revers de moneda ibera d'Untikesken (Empúries). Foto: SABCN

    Revers de moneda ibera d'Untikesken (Empúries). Foto: SABCN

  • Moneda ibera sense identificar. Foto: SABCN

    Moneda ibera sense identificar. Foto: SABCN

Plaça del Duc de Medinaceli Ciutat Vella

EL treball en dades

         
Direcció / Organització
Dèbora Iglesias Bonell, Isabel Parra Alé ( CRAT, Conservació-Restauració SCP )
Cronologia de les troballes
Roma i Antiguitat Tardana
Segles II-I aC
Tipologia de les troballes
Béns mobles
Codi d'intervenció
027/12
Bibliografia relacionada
PARRA ALÉ, I. (2016). “Plaça del Duc de Medinaceli, 1-1b. Carrer Nou de Sant Francesc, 29-31”. Anuari d’Arqueologia i Patrimoni de Barcelona 2014, p. 263-274.