Refugi 0439-Plaça del Mercadal

Notícies

La ciutat dels refugis: difusió arqueològica i models 3D

Visualització en models 3D de diversos refugis antiaeris de Barcelona

13 març, 2023 , fa 1 any | 973 visites

En els darrers vint anys, el Servei d’Arqueologia de Barcelona (ICUB) ha investigat i fet recerca sobre un element clau del patrimoni de la Guerra Civil Espanyola: els refugis antiaeris. I des de fa dos anys, i gràcies al web La ciutat dels refugis, aquesta recerca es troba a l’abast de tots els públics.

Aquesta web recull tota la informació, documentació, imatges i testimonis recopilats al llarg de tots aquests anys i mostra una autèntica ciutat subterrània que va ser construïda quan la rereguarda va passar a ser front i la població civil va ser bombardejada a les seves cases, al carrer, als mercats, a les escoles… 

A través de la web es pot recórrer un mapa interactiu en què s’han geolocalitzat més de 1.361 refugis antiaeris de la ciutat de Barcelona. És una eina de gestió i de difusió del patrimoni de la Guerra Civil Espanyola que permet no tan sols conèixer l’arqueologia d’aquest capítol de la nostra història sinó també endinsar-se en la part més humana.

A partir d’ara, i gràcies a les noves tecnologies de documentació arqueològica, escàner làser i fotogrametria, també es podrà gaudir dels primers vuit models 3D dels refugis antiaeris de Barcelona. A banda del coneixement que tenim dels refugis a través les fonts escrites i gràfiques, se n’han pogut documentar prop de quaranta en el marc de l’arqueologia preventiva, arran de l’activitat urbanística i constructiva de la ciutat i que ha permès entrar a l’interior d’alguns refugis antiaeris conservats, ja sigui completament o parcialment. Una part important de les tasques arqueològiques és la documentació exhaustiva d’aquests elements patrimonials, mitjançant les millors tecnologies de documentació a dia d’avui: escàner làser i fotogrametria.

Aquestes noves tècniques permeten obtenir models 3D dels refugis, dibuixos digitals molt fidels a la realitat. En el cas dels refugis aquesta tasca de difusió és encara més important, atès que la majoria dels refugis són inaccessibles al públic en general, degut als riscos de seguretat inherents a aquests espais confinats, i perquè, en bona mesura, aquests refugis presenten unes condicions de conservació força dolentes, i per tant perilloses.

A continuació teniu els vuit primers refugis on s’ha començat a fer els models 3D:

Aquesta tasca de difusió no finalitza aquí i, en els propers mesos, s’ampliarà el repertori de models 3D dels refugis antiaeris.

Compartiu l'article

  • Google +

Altres notícies