• Carrer de Provença, 309-315 / Carrer de Girona, 144-146. Gasolinera GEDSSA
  • Eixample
  • Mosaic de rajola ceràmica
  • Segle XX
26 imatges | 2 participants
(Foto: Servei d'Arqueologia)

(Foto: Servei d'Arqueologia)

MOSAIC
Descripció: mural situat sobre dues parets mitgeres de l’antiga gasolinera GEDSSA. El mosaic està realitzat amb rajoles de ceràmica esmaltada, de forma rectangular (24 cm per 12 cm), de vuit tonalitats diferents: negre, marró, groc, blanc, vermell, blau, verd clar i verd fosc.

La decoració mostra un paisatge urbà amb, com a tema principal, l’activitat de la gasolinera. Les dues parets mitgeres acullen l’escena i alhora actuen com a fons de la mateixa, ja que el rerefons representa edificis i arbres. En primer pla veiem una successió cotxes i elements de la vida de l’establiment. A la paret més llarga distingim  (començant la lectura des de l’esquerra): una caseta vermella -avui és una part perduda-, un cotxe negre, un dispensador de gasolina vermell, un personatge en blau, una camioneta groga, un cotxe descapotable verd clar sota un gran cartell amb nom GEDSSA, un dispensador vermell, una tanca blanca, un personatge en blau, un cotxe groc sota un cartell amb la inscripció “stop”, un dispensador vermell i un camió blau sota d’una fletxa amb el sentit de circulació. L’escena continua a la paret més curta amb una segona fletxa situada sobre un cotxe de color negre, un panell de senyalització circular amb la inscripció Gedssa, un cotxe vermell circulant davant un refons d’edificis i un cel amb núvols.

Gasolinera GEDSSA l'octubre de 1972 (Foto: GEDSSA)
Gasolinera GEDSSA l’octubre de 1972 (Foto: GEDSSA)

A la ciutat, trobem altres mosaics amb temàtica de cotxes i circulació, per exemple el del carrer de la Providència 11-15, del carrer de Casp 146 o del carrer d’Aribau 63.

Època: maig a octubre de 1972, data de la creació del mosaic; 1996, data del revestiment del mosaic en ocasió de la reforma integral de la gasolinera
Autor: GEDSSA, comanditari del mosaic
Font de la informació: equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri, Gedssa

GASOLINERA
Nom de l’empresa: GEDSSA, acrònim de “Garages y Estaciones De Servicio SA”
Època: la gasolinera va ser inaugurada l’any 1933 per José Solanellas Mas amb el nom de Diagonal Auto Service.
Font de la informació: BALASCH, R., GUSTÀ, À., ROMANÍ, D., eds. (2007). Història de les estacions de servei de Catalunya. Clipmedia Edicions.

Reforma de la gasolinera l’any 1996 (Foto: GEDSSA)