• Carretera de Vallvidrera al Tibidabo, 111-117. Temple del Sagrat Cor de Jesús, capelles de la cripta
  • Sarrià-Sant Gervasi
  • Mosaic de tessel·les
  • Segona meitat del segle XX
22 imatges | 3 participants
(Foto: T. Mayral)

(Foto: T. Mayral)

MOSAIC
Descripció: plafons dels cinc absis semicirculars de la cripta d’aquesta basílica salesiana. Els mosaics estan realitzats amb tessel·les de ceràmica esmaltada i vidre de forma quadrangular. La decoració representa escenes relatives a les advocacions dels altars, començant per l’esquerra:

– Sant Antoni de Pàdua: vista de la ciutat de Pàdua amb la basílica de sant Antoni en rerefons i un dels ponts de la plaça del Prato della Valle en primer pla. A sota, la inscripció indica Nobile depositum urbe paduanae, aquest fragment és extret d’un cant de lloança en honor a sant Antoni.

– Maria Auxiliadora: escena marítima de la batalla de Lepant amb una caravel·la que navega en aigües calmes després d’una tempesta que ha causat el naufragi d’altres vaixells que es veuen en primer pla. La inscripció indica Magnum et singulare in Ecclesia praesidium (“Gran i singular ajuda a la Església”) en referència a Maria Auxiliadora.

– el Sagrat Cor de Jesús (altar major): al registre superior està representada la basílica del Sagrat Cor de Jesús envoltada d’àngels aportant ofrenes. El separa del segon registre una franja amb la inscripció Salvum fac populum tuum domine et benedic hereditati tuae (“Salva el teu poble, Senyor, i beneeix el teu hereu”), extreta del Te Deum. Al centre del registre inferior hi trobem una màndorla amb una escultura de Jesucrist. El plafó de l’esquerra mostra una escena de la vida de sant Joan Bosc que relata la seva visita a la ciutat de Barcelona, al 1886. Hi rep un pergamí on consta que se li cedeix la propietat del terreny al Tibidabo per construir-hi un temple dedicat al Sagrat Cor de Jesús. Al plafó de dreta es veu un paisatge amb persones davant del que sembla ser l’eremita neo-gòtica construïda al Tibidabo pels salesians al 1886. L’escena podria representar l’inici de la construcció del temple. El tercer registre representa els símbols dels quatre Evangelistes dins d’ovals enllaçats amb quadrats: el lleó, l’àngel, l’àguila i el bou.

– Sant Josep: escena marítima amb un vaixell navegant en una mar mar brava sobre la qual apareix la basílica de San Pere del Vaticà i un arc de Sant Martí on es llegeix Non praevalebunt (“No prevaldran”). La inscripció sota de la escena indica Protector in terris intercessor in coelis.

– la Mare de Déu de Montserrat: l’escena representa una vista de la serralada de Montserrat amb el monestir de Santa Maria. La inscripció indica Haec requies mea hic habitabo (Aquest és el meu lloc de descans. Viuré aquí“).

La part inferior de les cinc escenes està completada amb un mosaic que representa una cortina vermella amb motius decoratius.
Època: entre 1941-1980
Autor: Lluís Brú i Salelles i fills
Font de la informació: equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri
Templo Sagrado Corazón de Jesús (2017). San Juan Bosco y la devoción al Sagrado Corazón de Jesús: el Templo del Tibidabo. Revista Tibidabo 552:26-27.
Arxiu Municipal d’Esplugues de Llobregat, Fons Bru, projectes escala 1:1.

EDIFICI
Arquitecte: Enric Sagnier i Villavecchia; Josep M Sagnier i Vidal, arquitectes; escultures: Eusebi Arnau, Frederic Marés, Josep Miret i de Forgianini.
Època: 1903 i 1911, data de construcció de la cripta1902-62, data de construcció del temple
Estil: Historicista eclèctic
Ús original: Religiós
Font de la informació: 
AJUNTAMENT DE BARCELONA. Portal d’Informació Urbanística. Temple del Sagrat Cor de Jesús [En línia].

MÉS INFORMACIÓ
AJUNTAMENT DE BARCELONA. Repositori Obert de Coneixement de l’Ajuntament de Barcelona. Temple expiatori del Sagrat Cor del Tibidabo [En línia].
GENERALITAT DE CATALUNYA. Direcció General del Patrimoni Cultural. Cercador del Patrimoni Arquitectònic. Temple expiatori del Sagrat Cor [En línia].
SAGNIER ARQUITECTE BARCELONA. Temple del Sagrat Cor [En línia].

Última actualització de la pàgina: 13/4/2023