• Passeig de Santa Madrona, 39-41. Museu d’Arqueologia de Catalunya, mosaic de les Tres Gràcies
  • Sants-Montjuïc
  • Mosaic de tessel·les
  • Romana
1 imatge | 1 participant
(Foto: L. Andino)

(Foto: L. Andino)

MOSAIC
Descripció: mosaic conservat al Museu d’Arqueologia de Catalunya. El mosaic va ser descobert al segle XVIII durant la construcció dels fonaments d’una casa al costat de l’antic convent de l’Ensenyança, a prop de la plaça Sant Jaume de Barcelona.
El mosaic està realitzat amb tessel·les de pedra i vidre de forma quadrangular. L’emblema, o motiu central del mosaic, representa les tres Gràcies. “En la mitologia clàssica, les tres Gràcies o Càrites (Eufròsine, Talia i Aglaia) representaven l’alegria i la bellesa, i formaven part dels seguicis d’Apol·lo o de Venus. Apareixien amb una rosa, una branca de murtra o una poma a les mans, com a símbols inspiradors de les arts.”
En aquest mosaic les tres dones “apareixen nues sobre un fons blau i un sòl de color siena. La figura central està d’esquenes i amb els braços cobreix els pits de les seves companyes al deixar-los descansar sobre les seves espatlles. Les figures laterals duen a les mans dues roses amb fulles i tija“. La escena està emmarcada per una sanefa de volutes de color negre sobre fons ocre entre dues línies blanc i negre. L’emblema s’ubica sobre una marc més ample decorat amb motius de quadrifoli negres sobre fons blanc amb una roseta central vermella. El marc exterior el formen quadrats esglaonats blancs sobre fons negre.
Època: segle III-IV d.C.
Autor: desconegut
Font de la informació: 
equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri
BARRAL I ALTET, X. (1978). Les mosaïques romaines et médiévales de la Regio Laietana (Barcelone et ses envions). Barcelona: Instituto de Arqueología y Prehistoria.
Museu d’Arqueologia de Catalunya: Mosaic de les Tres Gràcies

MÉS INFORMACIÓ
BALIL, A. (1958). El mosaico de las tres Gracias de Barcelona, Archivo Español de Arqueología XXXI, 63-95.

CORTÉS, A. (2011). L’arquitectura domèstica de la ciutat romana de Barcino. Quarhis, Època II, 7:16-66.