• Passeig de Santa Madrona, 39-41. Museu d’Arqueologia de Catalunya, mosaic de les Tres Gràcies
  • Sants-Montjuïc
  • Mosaic de tessel·les
  • Romana
1 imatge | 1 participant
(Foto: L. Andino)

(Foto: L. Andino)

MOSAIC
Descripció: mosaic conservat al Museu d’Arqueologia de Catalunya (seu Barcelona). El mosaic va ser descobert al segle XVIII durant la construcció dels fonaments d’una casa al costat de l’antic convent de l’Ensenyança, a prop de la plaça Sant Jaume de Barcelona.
El mosaic està realitzat amb tessel·les de pedra i vidre de forma quadrangular. L’emblema, o motiu central del mosaic, representa les tres Gràcies. “En la mitologia clàssica, les tres Gràcies o Càrites (Eufròsine, Talia i Aglaia) representaven l’alegria i la bellesa, i formaven part dels seguicis d’Apol·lo o de Venus. Apareixien amb una rosa, una branca de murtra o una poma a les mans, com a símbols inspiradors de les arts.” (1)
En aquest mosaic, les tres dones es presenten nues, la figura central es mostra d’esquenes amb els braços posats sobre les espatlles de les companyes. Les figures laterals duen una tija de flors. El fons és de color blau i el terra és de color ocre. La escena està emmarcada per una sanefa de volutes de color negre sobre fons ocre entre dues línies de color blanc i negre. L’emblema s’ubica sobre una marc més ample decorat amb motius de quadrifoli negres sobre fons blanc amb una roseta central vermella. El marc exterior el formen quadrats esglaonats blancs sobre fons negre.
Època: segle III-IV d.C.
Autor: desconegut
Font de la informació: equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri
BARRAL I ALTET, X. (1978). Les mosaïques romaines et médiévales de la Regio Laietana (Barcelone et ses envions). Barcelona: Instituto de Arqueología y Prehistoria.
(1) MUSEU D’ARQUEOLOGIA DE CATALUNYA. Mosaic de les Tres Gràcies [En línia].

MÉS INFORMACIÓ
BALIL, A. (1958). El mosaico de las tres Gracias de Barcelona, Archivo Español de Arqueología XXXI, 63-95.
CORTÉS, A. (2011). L’arquitectura domèstica de la ciutat romana de Barcino. Quarhis, Època II, 7:16-66.
MORENO MARTÍNEZ, I. (2020). 100 Years of Conservation-Restoration of Mosaics at the Archaeological Museum of Catalonia. A: What Comes to Mind When youWhat Comes to Mind When You Hear Mosaic? Conserving Mosaics From Ancient to Modern. Proceedings of the 13th Conference of the International Committee for the Conservation of Mosaics, Barcelona 15-20 October 2017, R. Nardi i M. Pugès (eds.), p.257-268. Florència: EDIFIR.
RODÀ, I. (2016).  Els mosaics romans a Catalunya. A: Els mosaics de Bell-lloc del Pla (Girona). Una aventura de 140 anys. Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona (ed.), p. 71-77.

Última actualització de la pàgina: 6/7/2022