• Plaça de la Mercè, 1. Basílica de Nostra Senyora de la Mercè, cambril
  • Ciutat Vella
  • Mosaic de tessel·les
  • Segona meitat del segle XX
10 imatges | 1 participant
(Foto: T. Mayral Hernández)

(Foto: T. Mayral Hernández)

MOSAIC
Descripció: revestiment de les parets del cambril de la basílica. Els mosaics estan realitzats amb tessel·les de vidre de forma quadrangular, procedents de Murano. La decoració representa escenes de la vida de la Mare de Déu:

– Paret est (a la dreta mirant l’escultura de la Mare de Déu): sobre la porta hi ha representada l’Anunciació. La Verge Maria està asseguda sobre un banc mentre l’arcàngel Gabriel apareix en un halo de llum. Al brancal esquerre s’hi veuen dos àngels duent vasos amb flors. Al brancal dret, hi ha un àngel amb lliris blancs a la mà.

– Paret oest (a l’esquerre mirant l’escultura de la Mare de Déu): sobre la porta està representat el Davallament de la Creu. La Mare de Déu sosté el cos del seu fill, envoltada de Nicodem, Josep d’Arimatea i Maria Magdalena. Al brancal esquerre s’hi veuen dues noies portant gerros a les mans. Al brancal dret, hi ha tres àngels cantaires.

– Paret nord (darrera l’escultura de la Mare de Déu): al costat dret de la tapisseria estan representats dos àngels músics, un amb la flauta i l’altre amb el violí. Immediatament sota l’arc, situat per sobre la tapisseria, està representada la Coronació de Maria, amb àngels als laterals.

– Paret sud (mirant la nau de l’església): sota l’arc es troba l’escut de l’ordre dels mercedaris, fundat a Barcelona el 1218. L’escut duu els pals de la Corona d’Aragó i la creu, símbol de Barcelona. L’escut porta la corona de la mateixa casa reial i es desplega sobre un fons de color verd, circumdat de coloms i estels.

Època: 1967-1968
Autor: dibuix de Josep Obiols i Palau; execució de l’Escola Massana, Carles Maurel i Mosaics Artístics Ègara
Font de la informació: equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri
AJUNTAMENT DE BARCELONA. SERVEI D’ARQUEOLOGIA. Entrevista a Carlers Maurel, Barcelona 29 de setembre de 2021 [En línia].
FERNÁNDEZ ÁLVAREZ, A. (2010). Tessel·la a tessel·la. Els mosaïcistes del taller de Sant-Yago Padrós. Terrassa: Fundació Torre del Palau.

EDIFICI
Arquitecte: Josep Mas d’Ordal
Època: 1765
Ús original: religiós
Font de la informació: 
AJUNTAMENT DE BARCELONA. Portal d’Informació Urbanística. Basílica de la Mercè [En línia].

MÉS INFORMACIÓ
AJUNTAMENT DE BARCELONA. Repositori Obert de Coneixement de l’Ajuntament de Barcelona. Basílica de la Mercè [En línia].
GENERALITAT DE CATALUNYA. Direcció General del Patrimoni Cultural. Basílica de Nostra Senyora de la Mercè [En línia].
LABARCA ARAYA, P. M. Basílica de la Mercè. L’ordre mercedària [En línia].
MOSAICS ARTÍSTICS ÈGARA. Què és el mosaic? [En línia].

Última actualització de la pàgina: 30/9/2022