Notícies

Noves descobertes d’època ibera al Turó de la Rovira

Els treballs d’urbanització del carrer Marià Labèrnia han permès documentar un conjunt de sitges de dins del poblat iber del Turó de la Rovira

18 maig, 2015 , fa 4 anys | 3.117 visites

La continuació dels treballs arqueològics al Turó de la Rovira, ha permès documentar noves estructures del poblat iber que es localitza en aquesta petita elevació del Pla de Barcelona. Aquests treballs es corresponen al projecte de reurbanització i millora dels accessos de l’entorn de la bateria antiaèria dins de la Balconada de Barcelona, en l’àmbit del Turó de la Rovira, concretament als carrer Marià Labèrnia, Labèrnia i Panorama, al districte d’Horta-Guinardó, dirigits per l’arqueòleg Daniel Giner Iranzo (CODEX).

En el darrer mes s’ha intervingut al llarg del carrer Marià Labèrnia, permetent la documentació i excavació d’un total de 12 sitges d’emmagatzematge de gra, relacionades amb el poblat iber. Aquestes presenten unes dimensions força grans, amb una profunditat mitjana de 2,5 metres, i un diàmetre màxim de 2,5 metres. Aquest conjunt de sitges ha permès recuperar un important conjunt ceràmic, com produccions locals (a torn i a mà), i importacions (àmfores púnico-ebussitanes, àmfores centre-mediterrànies, vernissos negres itàlics). També s’han recuperat diversos objectes metàl·lics, encara pendents d’estudi.

També es va poder recuperar les restes de dos cranis humans, seccionats per la meitat, i que es va exhumar de l’interior d’una d’aquestes sitges. Els ibers incineraven els seus morts, per la qual cosa, aquests cranis pertanyen a delinqüents segurament, als quals se lis tallava el cap i s’exposava a les portes dels poblats.

La cronologia d’aquestes sitges està compresa entres finals del segle III aC, i la primera meitat del segle II aC.

Durant les properes setmanes continuaran els treballs d’urbanització del carrer Marià Labèrnia, que permetrà concloure les sitges pendents d’excavació, així com noves descobertes d’aquest poblat, nucli important de la Laietania Ibèrica.

Compartiu l'article

 • Google +
 • Vista general d'un parell de sitges del poblat iber del Turó de la Rovira. Foto: Daniel Giner (CODEX)

  Vista general d'un parell de sitges del poblat iber del Turó de la Rovira. Foto: Daniel Giner (CODEX)

 • Vista general d'un parell de sitges del poblat iber del Turó de la Rovira. Foto: Daniel Giner (CODEX)

  Vista general d'un parell de sitges del poblat iber del Turó de la Rovira. Foto: Daniel Giner (CODEX)

 • Vista de detall de l'interior d'una d'aquestes sitges. Foto: Daniel Giner (CODEX)

  Vista de detall de l'interior d'una d'aquestes sitges. Foto: Daniel Giner (CODEX)

 • Crani humà trobat a l'interior d'una sitja ibera. Foto: Daniel Giner (CODEX)

  Crani humà trobat a l'interior d'una sitja ibera. Foto: Daniel Giner (CODEX)

Altres notícies