Notícies

Paisatge històric a la muntanya de Montjuïc : resultats del projecte La Satalia

Llibre en format digital del treball d’arqueologia del paisatge enfocat des del punt de vista de la geografia històrica

26 març, 2021 , fa 6 mesos | 272 visites

L’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) han publicat Paisatge històric a la muntanya de Montjuïc: resultats del projecte La Satalia. És un treball d’arqueologia del paisatge enfocat des del punt de vista de la geografia històrica i adreçat als especialistes, als gestors del territori, als interessats en la història de Barcelona i al públic en general, editat per Josep Maria Palet, director de l’ICAC.

Es tracta d’un treball interdisciplinari centrat en aspectes morfològics, històrics i naturals del paisatge, en l’ocupació i explotació de la muntanya de Montjuïc, i en la seva transformació al llarg del temps. Per dur-lo a terme ha calgut aplicar noves tecnologies digitals a l’anàlisi arqueomorfològica, en concret Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG).

El projecte respon a l’encàrrec que l’aleshores Sector d’Urbanisme i Infraestructures de l’Ajuntament de Barcelona i el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) van fer a l’ICAC amb l’objectiu de verificar l’existència d’un possible tram de la via romana de Barcino al Llobregat a l’àrea del barri de la Satalia, al Poble-sec, en el marc d’un estudi més ampli històric, geogràfic i arqueològic de la muntanya de Montjuïc i el seu entorn.

Entre altres recerques, el treball va permetre proposar l’emplaçament exacte de l’església de Sant Julià, una important parròquia altmedieval actualment desapareguda situada a la muntanya de Montjuïc, i reconèixer formes històriques del paisatge, com ara traces de camins antics i fronts de pedrera de l’època romana, fusionades amb el paisatge urbà actual.

El llibre ofereix material gràfic inèdit amb reconstruccions històriques molt ajustades a l’estat de la recerca per a les fases romana, tardoromana i medieval. A més, es presenta en tres llengües ―català, castellà i anglès― i en format digital, que es pot descarregar gratuïtament a l’enllaç:

 https://ajuntament.barcelona.cat/barcelonallibres/ca/publicacions/paisatge-historic-la-muntanya-de-montjuic

 

Compartiu l'article

  • Google +

Altres notícies