Margaret Michaelis. Cinc dies pel barri Xino

El barri Xino de Margaret Michaelis

El fotoreportatge del barri Xino va ser un encàrrec del GATCPAC, però les fotografies que l’integren demostren que Margaret Michaelis va combinar les imatges que denunciaven les males condicions higièniques que els arquitectes li havien demanat amb les que ella va fer amb una mirada pròpia, des de l’interès i la curiositat.

La fotògrafa va aprofitar l’encàrrec i, entre fotografia i fotografia, va captar el dinamisme del barri, la seva gent, la classe treballadora, la quotidianitat i el bullici del mercat. En poques paraules: va documentar el barri.

Aquesta mirada inquieta, propera a la gent, respectuosa envers el barri i al marge de  la que li demanava el GATCPAC, és  la que va donar lloc a un seguit de fotografies que van captar el Xino més divertit i alegre, el de les tavernes.

Un dels dies, Margaret Michaelis es va aturar al núm. 17 del carrer d’en Robador i va entrar a Cal Peret, també conegut com La Taverna dels Tenors. Les fotografies que va fer posen l’atenció en les persones i en les tasques que estan executant: cuinar, tocar la guitarra, cantar o netejar calçat. Totes són fotografies bastant escenificades, però en sobresurt una, en la qual surt una parella que parla tranquil·lament, mentre un carterista vol robar el moneder de la senyora.

Margaret Michaelis no va entregar al GATCPAC les fotografies de la taverna, que havien estat fetes durant la seva incursió al barri Xino mentre duia a terme l’encàrrec.

  • La Taverna dels Tenors ( Cal Peret)
  • El fotoreportatge del Xino: la mirada pròpia

La Taverna dels Tenors ( Cal Peret) Tornar

El fotoreportatge del Xino: la mirada pròpia Tornar

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari