Margaret Michaelis. Cinc dies pel barri Xino

Cinc dies pel barri Xino

El fotoreportatge sobre el barri Xino que el GATCPAC va encarregar a Margaret Michaelis l’abril de 1934 havia de servir per captar en imatges la realitat social i arquitectònica del Districte V. La industrialització del segle xix havia provocat al barri un augment de la densitat demogràfica, de la insalubritat i dels problemes d’habitatge. A més a més, s’hi afegia la manca d’infraestructures, que incidia directament, entre altres coses, en l’expansió de la tuberculosi i la manca d’escolarització de molts nens i nenes.

En aquell moment, el grup GATCPAC estava treballant en el disseny i l’elaboració del Pla Macià, també conegut com ‘La Nova Barcelona’, un pla urbanístic que, a més de permetre una ampliació que afavorís l’expansió de la ciutat de Barcelona amb els criteris racionalistes del segle xx, també preveia el sanejament del barri Xino.

Margaret Michaelis no solament va fotografiar el barri, l’estat de conservació dels habitatges i de tots els elements que els integraven, sinó que també va apuntar al dors de les seves fotografies en quin lloc i quins dies les havia fetes. La recopilació de tota aquesta informació ha permès reconstruir, per primera vegada, en un mapa d’època l’itinerari de Margaret Michaelis i comprendre la naturalesa de l’encàrrec: hi havia dues zones principals per on es va desplaçar, la zona A, també anomenada el nucli del barri Xino, i la Zona B, l’anomenada sud-portuària. El recorregut, per tant, no va ser aleatori, ja que aquestes dues zones eren on el GATCPAC plantejava intervenir primer i de les quals necessitava el màxim de fotografies possible.

  • Dia 1 (dilluns, 9 d'abril de 1934)
  • Dia 2 (dimarts, 10 d'abril de 1934)
  • Dia 3 (dimecres,11 d'abril de 1934)
  • Dia 4 (dijous, 12 d'abril de 1934)
  • Dia 5 (divendres, 13 d'abril de 1934)

Dia 1 (dilluns, 9 d'abril de 1934) Tornar

Dia 2 (dimarts, 10 d'abril de 1934) Tornar

Dia 3 (dimecres,11 d'abril de 1934) Tornar

Dia 4 (dijous, 12 d'abril de 1934) Tornar

Dia 5 (divendres, 13 d'abril de 1934) Tornar

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari