Margaret Michaelis. Cinc dies pel barri Xino

La nova Barcelona: Margaret Michaelis i Isaac Saporta

L’exposició «La Nova Barcelona» (11 de juliol – 14 d’agost, 1934) presentava el pla urbanístic que el GATCPAC estava elaborant i quina era la feina de sanejament del barri Xino que calia fer immediatament.

S’hi exhibien plànols, un diorama de la ciutat de Barcelona i una selecció de les 148 fotografies que componien el fotoreportatge realitzat per Margaret Michaelis. Les imatges es van mostrar en un fotomuntatge de grans dimensions i en diversos plafons informatius. Les fotografies anaven acompanyades d’explicacions que servien per descriure’n el contingut. Tant les dimensions de les imatges com la relació fotografia-text eren del tot intencionades: es pretenia generar un impacte en l’espectador, captar la seva atenció i convèncer-lo que la realitat que es mostrava sobre el barri Xino era veraç, així com que era urgent dur a terme un sanejament de la zona.

Les fotografies de Margaret Michaelis no van ser les úniques que van formar part del fotomuntatge. També n’hi havia dels membres del GATCPAC que van acompanyar Michaelis en el seu recorregut.
I un altre grup de fotografies, que fins ara també s’atribuïen a Michaelis, però que eren de l’arquitecte grec Isaac Saporta (Volos, Grècia 1910 – Atlanta, EUA 1998).

Amb motiu de la reunió del Comitè Internacional per a la Resolució dels Problemes de l’Arquitectura Contemporània (CIRPAC), celebrada a Barcelona el març de 1932, l’arquitecte i fotògraf amateur Isaac Saporta va tenir l’oportunitat de fotografiar la gent del barri Xino. Unes setmanes després, va enviar les fotografies al GATCPAC, que les van publicar en els números 6 i 9 de la revista A.C. Documentos de Actividad Contemporánea sobre el Districte V i l’escolarització, respectivament.

  • L'exposició "La Nova Barcelona", 1934
  • Isaac Saporta. La gent del barri Xino, març de 1932

L'exposició "La Nova Barcelona", 1934 Tornar

Isaac Saporta. La gent del barri Xino, març de 1932 Tornar

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari