Pérez de Rozas

Crònica gràfica de Barcelona 1931-1954

Reportatges

II República Guerra Civil Primer franquisme

Presentació

Carlos Pérez de Rozas Masdeu (Madrid, 1893 - Barcelona, 1954) és el fundador d’una de les nissagues de reporters gràfics que ha marcat la història del fotoperiodisme barceloní durant la major part del segle xx. Després de més de quaranta anys de fotoperiodisme, va morir mentre cobria l’arribada del vaixell Semiramis el 2 d’abril de 1954. Va començar a treballar a la premsa diària l’any 1912 i es va consolidar com a professional una dècada més tard, quan va rebre l’encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona de documentar gràficament la remodelació de la muntanya de Montjuïc durant les obres que havien de culminar amb l’Exposició Internacional de 1929.

Durant la Segona República, amb la incorporació de Pepe Luis i Carlos —els dos fills grans—, l’activitat professional del patriarca es va convertir en el negoci familiar. Per sobre de la singularitat de l’autoria, van continuar firmant les fotografies amb el segell «Pérez de Rozas». A partir de 1932, aquesta firma va quedar vinculada a la Crònica Gràfica, la iniciativa institucional de crear un arxiu fotogràfic sistemàtic i continu de la vida pública de la ciutat. El projecte va constituir l’embrió del que anys més tard havia de ser l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Entre 1936 i 1938, els Pérez de Rozas van treballar per la CNT-FAI documentant les conquestes revolucionàries i la vida a la rereguarda. Després de la guerra, paradoxalment, aquest fet no va ser un obstacle en el seu paper destacat com a reporters gràfics de la Barcelona franquista.

Els tres àmbits de la mostra —Segona República, Guerra Civil i Primer franquisme— comprenen quasi vint-i-cinc anys de la Crònica Gràfica de la ciutat. Durant aquest període, Carlos Pérez de Rozas Masdeu i els seus fills van ser, juntament amb altres professionals, protagonistes de la transformació radical que va experimentar el llenguatge fotogràfic a Barcelona, a Europa i arreu del món.

Els fotoreportatges

La web permet accedir a una àmplia selecció de fotoreportatges de la Segona República, la Guerra Civil i el Primer franquisme, amb més de 600 fotografies realitzades pels Pèrez de Rozas, la majoria inèdites. Els reportatges que es presenten mantenen l’ordre i l’estructura dels negatius i plaques originals conservats a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB). El material, ordenat per àmbits temàtics, mostra sèries fotogràfiques d'un mateix esdeveniment d'actualitat, cosa que permet contextualitzar millor la forma de treballar dels repòrters gràfics a peu de carrer.

Fem memòria. Una Crònica Gràfica 2.0

Aquesta versió en línia de la mostra Pérez de Rozas. Crònica gràfica de Barcelona 1931-1954 incorpora com a novetat l'intent de vincular memòria històrica i noves tecnologies a través del crowdsourcing. Els usuaris que ho desitgin podran col·laborar, aportant informació de primera mà a cadascuna de les fotografies i millorant la seva descripció. En aquest sentit, la web constitueix una nova dimensió contemporània de la Crònica Gràfica, oberta a la participació de tothom.

Reportatges

II República Guerra Civil Primer franquisme

Organització
Arxiu Fotogràfic de Barcelona – Institut de Cultura de Barcelona
Cap del projecte
Jordi Serchs i Serra, cap de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Comissaris
Andrés Antebi, Teresa Ferré i Pablo González / Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ)
Coordinació
Jordi Calafell / AFB
Mariona Teruel / AFB
Comunicació
Mariona Teruel / AFB
Documentació
Montserrat Ruiz / AFB
Maria Mena / AFB
Conservació preventiva
Rafel Torrella / AFB
Tiratge analògic
Jordi Calafell / AFB
Administració
Albert Gil / AFB
Josep Maria Sánchez / AFB
Digitalització
Laboratoris Color EGM
Coordinació recursos digitals
Departament de Sistemes d’Informació ICUB
Disseny i programació web i interactius
Edittio
Producció suports multimèdia
Nnconcept
Disseny gràfic
Quim Pintó / PFP
Producció i muntatge de l’exposició
Maud Gran Format
Correcció lingüística i traduccions
T&S.Traducciones y tratamiento de la documentación, SL
Agraïments
L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i l’Observatori de la Vida Quotidiana agraeixen a la família Pérez de Rozas, a José Manuel Aguirre, a Xavier Argemí, a Teresa Grandas i a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona la seva participació en el projecte.
L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona agraeix especialment la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell i de Laboratoris Color EGM
Patrocina:
El periódico
Fundació Banc de Sabadell
Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari